Sociale voorzieningen: Revalidatie en tijdelijke opvang

Een overzicht van de sociale voorzieningen rond revalidatie en tijdelijke opvang.

Dagopvang en kort verblijf

Voor ouderen

Hulpbehoevende personen boven de 65 jaar die thuis verzorgd worden, kunnen terecht in een dagverzorgingscentrum (DVC) of een centrum voor kort verblijf (CVK).

Voor palliatieve patiënten

Patiënten die de laatste fase van hun leven thuis doorbrengen, kunnen ook af en toe naar een palliatief dagcentrum of naar de palliatieve eenheid van een ziekenhuis. Lees meer over de diensten voor palliatieve zorg.

Voor alleenstaanden

Alleenstaande kankerpatiënten of patiënten die onvoldoende een beroep kunnen doen op familie of mensen uit hun omgeving, kunnen tijdens hun behandeling naar een zorghuis.

Gastopvang

Een gastgezin vangt een zorgbehoevende op bepaalde dagen overdag, ’s nachts of gedurende een aantal dagen op in zijn eigen huis. Voor wie geen intensieve zorg nodig heeft maar wel behoefte aan gezelschap en toezicht. Ook specifiek om de familie te ontlasten. U vindt hier de adressen van diensten voor gastopvang.

Revalidatie

Herstelkuur

Mensen met kanker kunnen na een heelkundige ingreep, chemo- of radiotherapie terecht in de revalidatiecentra in ziekenhuizen of andere erkende revalidatie-instellingen. Vaak is er een tegemoetkoming via het ziekenfonds, vraag ernaar bij uw ziekenfonds.

Oncorevalidatie

In verschillende ziekenhuizen lopen oncorevalidatieprogramma’s, waar mensen met kanker onder begeleiding bewegen om de fysieke conditie én de levenskwaliteit te verbeteren. Deze revalidatieprogramma’s krijgen geen tussenkomst van het RIZIV. Enkele van de programma’s zijn gratis; heel wat ziekenfondsen verlenen een gedeeltelijke terugbetaling, soms enkel via de aanvullende verzekering. Ook heel wat hospitalisatieverzekeringen komen tussen in de kosten. Lees hier alles over oncorevalidatie.

Zorghuis voor (alleenstaande) kankerpatiënten

Een zorghuis biedt tijdelijke opvang tijdens de behandeling voor alleenstaande kankerpatiënten of patiënten die onvoldoende een beroep kunnen doen op familie of mensen uit hun omgeving. 

Zorghuis Limburg (Koersel)

Met financiële steun van Kom op tegen Kanker

Zorghuis Oostende

Met financiële steun van Kom op tegen Kanker

Vakantiecentra, zorghotels, aangepaste gastenkamers en andere