Kom op tegen Kanker vindt dat iedereen die kanker heeft (of heeft gehad) recht heeft op sociaal welzijn. Daarbij hoort ook ontspanning en vakantie. Soms is op vakantie gaan om fysieke, financiële of andere reden niet evident. Maar misschien vindt u in het overzicht van vakantiemogelijkheden hieronder wel iets dat bij u en in uw situatie past.

De activiteiten die we hieronder vermelden, zijn allemaal onder voorbehoud. Afhankelijk van de coronamaatregelen kunnen ze geannuleerd, verplaatst of gewijzigd worden. Informeer u goed en neem contact met de organisator.

Begeleide vakantieweken voor mensen met kanker

Foto Filip Claessens

Een aantal ziekenfondsen, zorgorganisaties of privéinitiatieven organiseren vakanties specifiek voor kankerpatiënten die niet kunnen genieten van het reguliere vakantieaanbod. De vakantieweken bieden een gevarieerd programma met ontspannende, creatieve en sportieve activiteiten. 

 • Samana (voorheen Ziekenzorg CM) i.s.m. Kom op tegen Kanker: vakantieweken zowel voor leden als niet-leden van het organiserende ziekenfonds. Lees wat Rachel Noppen, op vakantie aan zee, van de vakantie vond.
  Meer info: 02 246 26 90, vakanties@samana.be.  
  Programma 2022:
  - 16-23 september: Vakantie in Oostende voor mensen met kanker
 • NZ Vakanties is de reisdienst van de Neutrale Ziekenfondsen (Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen, Vlaams & Neutraal Ziekenfonds en Symbio) en heeft als ambitie om vakantie en reizen toegankelijk te maken voor iedereen. Gezondheid, betaalbaarheid en bijstand vormen de rode draad doorheen hun werking. Wie een vakantie of reis boekt bij NZ Vakanties draagt zonder extra kosten bij tot het mogelijk maken van vakantie voor mensen die een vakantiedrempel ondervinden. Het solidaire vakantieaanbod van NZ Vakanties werd gebundeld onder de noemer ‘NZ+’.
  Info: NZ Vakanties, 0800 95 180, info@nzvakanties.be of lees meer op nzvakanties.be.

 • Rode Kruis-Vlaanderen biedt aangepaste vakanties voor wie door handicap, ziekte of ouderdom moeilijk zonder begeleiding op reis kan. Mantelzorgers kunnen ook mee, want ook zij verdienen een zorgeloze en relaxte vakantie. Verblijf in een luxueuze viersterrenaccommodatie, keuze uit veel activiteiten en excursies. Bekijk hier de data voor 2022 voor vakanties voor mensen met een fysieke beperking (o.a. voor jongeren, mensen met een niet-aangeboren hersenletsel ...).
  U kunt zich hier inschrijven. Of bel het Rode Kruis-Vlaanderen/Aangepaste vakanties: 015 44 35 10. 
 • Les Vaux: vakantieweken in Frankrijk en Nederland voor mensen met kanker
 • Namaste Huis in Merendree
 • Op adem komen aan zee: voor iedereen met kanker
 • Outward bound: heeft enkele programma’s specifiek voor mensen met kanker, bijv. een expeditie rond de Monte Perdido in Spanje.
  Outward bound heeft ook een aanbod specifiek voor jongvolwassenen met/na kanker: Obbaya.
 • Ook enkele lotgenotengroepen organiseren soms vakanties. In de activiteitenagenda vindt u deze vakantieweken terug (filter op 'Ontspannen en ontmoeten').

Gratis adempauze aan zee voor jongvolwassenen

Jongvolwassenen (17-35 jaar) die tijdens of na hun kankerbehandeling behoefte hebben om enkele dagen tot rust te komen in een ontspannende omgeving, kunnen via Kom op tegen Kanker (en dankzij Rotary Club Oostende) een gratis all-in verblijf boeken in de Koninklijke Villa van Oostende. Samen met hun partner, familielid of een vriend(in). Meer info en reservatieformulier.

Zorghuizen

Voor alleenstaanden en/of kankerpatiënten met weinig of geen mantelzorg. Lees hier meer over de zorghuizen.

Vakantieverblijven en uitstappen

Foto Belgische kust

Met zorgassistentie

Een aantal vakantieverblijven in Vlaanderen biedt een bepaalde vorm van zorg en assistentie, zoals bijvoorbeeld verpleging, kinesitherapie, lymfedrainage, oproepbare huisarts, toiletzorg, opvolging medicatie, persoonlijke assistentie, bijstand door vrijwilligers enz. 
Die verblijven zijn mogelijk ook geschikt voor mensen met kanker in alle fasen van de ziekte of behandeling. Bekijk het overzicht van de vakantieverblijven bij Toerisme Vlaanderen. Informeer u vooraf welke verzorging op maat het verblijf aanbiedt. 

Bekijk hier een overzicht van uitstappen die toegankelijk zijn voor mensen met een mobiele beperking (pdf). Assistentie nodig? Vzw Kompaan biedt reizigers en dagtrippers een vrijwillige assistent (mail: info@vzwkompaan.be, tel. 0489 37 47 99).  

Voor wie het niet breed heeft

Mensen die het financieel niet breed hebben, kunnen contact opnemen met iedereenverdientvakantie.be.

Via inloophuizen

Sommige inloophuizen of open huizen faciliteren zorgverblijven nabij.