Seksualiteit: ondersteuning en herkenbare verhalen

Wie kan antwoorden op uw vragen over seksualiteit en tips geven? Waar vindt u herkenbare verhalen?

Ondersteuning door zorgverleners

  • U kunt het beste met uw behandelend arts of uw huisarts spreken over problemen die door de ziekte of de behandeling zijn ontstaan. Stel al uw vragen, meld eventuele veranderingen of drempels in uw seksueel leven. Ze kunnen u ook doorverwijzen naar een oncopsycholoog, een seksuoloog of soms een kinesist.
  • Ook aan een gespecialiseerde verpleegkundige (bijvoorbeeld een borst- of prostaatverpleegkundige) kunt u elk probleem of elke drempel melden. De verpleegkundige kan u informatie geven en op weg helpen. 
  • Voor contact met een oncopsycholoog of een seksuoloog: vraag uw behandelend arts om contactgegevens of zoek zelf iemand op Oncohulp Vlaanderen. Lees meer over psychologische begeleiding (o.a. wat het kost; gratis voor wie gehospitaliseerd is).

Ondersteuning van lotgenoten

Lotgenoten weten wat het is om problemen te hebben met seksualiteit na een kankerbehandeling. Met hen kunt u ervaringen of praktische tips uitwisselen. Ook partners kunnen heel veel steun hebben aan lotgenoten.

Vind een lotgenoot, bijvoorbeeld via

  • de gespreksgroepen op Kanker.nl: zoek bijv. op seksualiteit en uw type kanker (registreren nodig om te lezen en te reageren);
  • via een lotgenotengroep voor mensen met kanker. Er zijn voor heel veel verschillende types kankers aparte lotgenotengroepen. Vind hier een groep voor u;
  • op een activiteit voor mensen met kanker. Vooral ziekenhuizen organiseren geregeld infomomenten over seksualiteit.

Websites, podcasts, brochures en boeken over seksualiteit

Voor alle kankers

Bij specifieke aandoeningen

Kent u een andere website, een podcast of een boek waar u zelf veel aan gehad hebt? Laat het ons weten: webmaster@komoptegenkanker.be.