Roken is een belangrijke doodsoorzaak overal ter wereld. Roken veroorzaakt longkanker, en het is ook de oorzaak van andere kankers en andere ernstige ziekten. Daarom is het zo belangrijk om tabaksrook te vermijden. Hoe kunt u stoppen met roken, wat zijn de gevolgen van roken en meeroken, hoe houdt u uw kind(eren) van de sigaret, waar is het rookvrij? Lees het hieronder.

Foto Victor Garcia op Unsplash

Cijfers over roken en meeroken

Roken is een belangrijke doodsoorzaak overal ter wereld. Roken veroorzaakt longkanker, en het is ook de oorzaak van andere kankers en andere ernstige ziekten. Ontdek hier enkele cijfers.

Artsen bekijken röntgenfoto van de longen

Wat zijn de gevolgen van roken?

Roken is de belangrijkste vermijdbare oorzaak van kanker. Het is de belangrijkste oorzaak van longkanker. Maar roken veroorzaakt ook nog andere zeer ernstige ziekten, waaronder hart- en vaatziekten en bepaalde longaandoeningen.

Zwangere vrouw

Wat zijn de gevolgen van meeroken?

Ook wie zelf niet rookt maar (gewild of ongewild) meerookt , ondervindt schadelijke gezondheidseffecten. Dat geldt zowel voor volwassenen als voor (ongeboren) kinderen. Wereldwijd zorgt meeroken jaarlijks voor 1,2 miljoen vroegtijdige overlijdens. Het is ook verantwoordelijk voor heel wat ernstige hart- en vaataandoeningen en ziekten van het ademhalingsstelsel. 

Stoppen met roken

Stoppen met roken

U denkt er aan om te stoppen met roken? Dat is al een schitterende stap. Hoe moet u nu verder? U leest het op deze pagina’s.

Drie zittende tieners

Hoe houd ik mijn kind van de sigaret?

Wat kunt u zelf doen om te voorkomen dat uw kind begint te roken? En wat als uw kind rookt of ermee begint. Hoe pakt u het aan? 

Verboden te roken

Waar is het rookvrij?

Heel veel plaatsen zijn wettelijk verplicht om rookvrij te zijn. Daarnaast zijn er al veel plaatsen die op eigen initiatief rookvrij zijn. Hieronder vindt u een overzicht.

Tabaksrook

Wat zit er in rook?

Tabaksrook zit vol schadelijke stoffen. En die zitten niet alleen in de rook die de roker inademt. Ook meerokers inhaleren deze stoffen.