In de meeste landen is tabak verantwoordelijk voor 30 op de 100 kankers. Het is in Vlaanderen de belangrijkste oorzaak van longkanker bij mannen en vrouwen van 55 tot 65 jaar, en bij mannen nog tot 79 jaar. In Vlaanderen is tabak verantwoordelijk voor 91 op de 100 longkankers bij mannen en voor bijna 67 op de 100 longkankers bij vrouwen. Maar roken veroorzaakt ook nog andere kankers en andere zeer ernstige ziekten. Daarom is het zo belangrijk om tabaksrook te vermijden. Bent u roker? Lees dan zeker onze tips over stoppen met roken.

Op de 100 Vlamingen zijn er 25 die roken, 20 op de 100 doen dat zelfs dagelijks. Sterfte door roken vormt nochtans een aanzienlijk deel van de vermijdbare sterfte. Een op de twee rokers sterft vroegtijdig. In Vlaanderen waren in 2012 bijna 23 op de 100 overlijdens bij mannen ouder dan 35 jaar het gevolg van roken. Bij vrouwen ging het om 6,3 op de 100 sterfgevallen. Bij vrouwen is de tabaksgerelateerde sterfte aan het stijgen.

Rokers leven gemiddeld bijna 8 jaar minder dan niet-rokers. Ex-rokers beperken de schade, maar verliezen toch nog gemiddeld iets meer dan 2,5 jaar. Ook wie zelf niet rookt maar meerookt, ondervindt schadelijke effecten op zijn gezondheid. Dat geldt zowel voor volwassenen als voor (ongeboren) kinderen.

Roken zorgt er ook voor dat wie rookt of meerookt minder lang in goede gezondheid leeft. Om de risico’s op kanker en andere ziekten door roken en meeroken te verminderen, is er maar één oplossing: tabaksrook vermijden!

Dat betekent

  • voor rokers: stoppen met roken
  • voor niet-rokers: niet beginnen te roken en meeroken vermijden
Artsen bekijken röntgenfoto van de longen

Wat zijn de gevolgen van roken?

Roken is de belangrijkste vermijdbare oorzaak van kanker. Het is de belangrijkste oorzaak van longkanker. Maar roken veroorzaakt ook nog andere zeer ernstige ziekten, waaronder hart- en vaatziekten en bepaalde longaandoeningen.

Zwangere vrouw

Wat zijn de gevolgen van meeroken?

Ook wie zelf niet rookt maar (gewild of ongewild) meerookt , ondervindt schadelijke gezondheidseffecten. Dat geldt zowel voor volwassenen als voor (ongeboren) kinderen. 

Stoppen met roken

Stoppen met roken

U denkt er aan om te stoppen met roken? Dat is al een schitterende stap. Hoe moet u nu verder? U leest het op deze pagina’s.

Drie zittende tieners

Hoe houd ik mijn kind van de sigaret?

Wat kunt u zelf doen om te voorkomen dat uw kind begint te roken? En wat als uw kind rookt of ermee begint. Hoe pakt u het aan? 

Verboden te roken

Waar is het rookvrij?

Heel veel plaatsen zijn rookvrij. Rookvrij betekent dat niet alleen de sigaar of sigaret geband is, maar ook de elektronische sigaret en de waterpijp. Die laatste vallen in de rookwetgeving onder ‘soortgelijke’ producten.

Tabaksrook

Wat zit er in rook?

Tabaksrook zit vol schadelijke stoffen. En die zitten niet alleen in de rook die de roker inademt. Ook meerokers inhaleren deze stoffen.