Alles over retinoblastoom

Een retinoblastoom is een kwaadaardige tumor in het netvlies van het oog, het vlies dat de binnenkant van het oog bekleedt. Netvlieskanker komt bijna uitsluitend op de kinderleeftijd voor. De tumor ontwikkelt zich doorgaans in het eerste levensjaar en wordt meestal ontdekt voor het vijfde jaar.
Wat is een retinoblastoom?
Een retinoblastoom kan zowel in één oog (enkelzijdig) als in beide ogen (dubbelzijdig) voorkomen. Er zijn meerdere behandelingsmogelijkheden voor retinoblastoom. Afhankelijk van de grootte en plaats van de tumor, bepaalt het artsenteam de beste behandeling voor het kind.
Netvlieskanker is een zeldzame vorm van kinderkanker. De Stichting Kankerregister registreerde in 2021 in België 10 nieuwe gevallen van netvlieskanker. In ongeveer 40 procent van de gevallen is retinoblastoom erfelijk.
Behandeling
Bij een enkelzijdig retinoblastoom dat niet het volledige oog inneemt, bestaat de behandeling meestal uit een combinatie van chemotherapie en cryotherapie (plaatselijke bevriezing, ook cryocoagulatie genoemd). Als het retinoblastoom het volledige oog inneemt, wordt het aangetaste oog meestal operatief verwijderd, soms gevolgd door radiotherapie.
Bij een dubbelzijdig retinoblastoom wordt meestal geopteerd voor een combinatie van lasertherapie, chemotherapie of cryotherapie. Afhankelijk van de lokale uitgebreidheid van het gezwel kan er ook geopteerd worden voor een operatie of worden de ogen soms bestraald (radiotherapie).
Meer informatie
Leven met kanker
- Waar vind je ondersteuning?
- Hoe zit het financieel? En met je werk?
- Hoe ga je om met de gevolgen en nevenwerkingen?
- Waar vind je lotgenoten?
- ...
Stel je vraag over kanker
Stuur een e-mail
Chat met de Kankerlijn
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Een lotgenoot kan praktische adviezen en ervaringen delen, geeft steun of kan een voorbeeld zijn om je aan op te trekken. Hoe vind je een lotgenoot?
Via een lotgenotengroep
Bel of mail een lotgenotengroep voor contact met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.
In de online community
Lees ervaringen van anderen of praat zelf mee op Kanker.nl, met duizenden (ook Belgische) actieve deelnemers.
Neem deel aan een creatieve, ontspannende of informatieve activiteit. Bekijk alle activiteiten voor mensen met kanker en naasten en schrijf je in.