Relaties en seksualiteit na borstkanker

Gevoelens van verdriet, boosheid en pijn overheersen mogelijk uw dagelijks leven al sinds de dag dat u hoorde dat u borstkanker had. Dat kan ook de eerste tijd na de ingreep nog het geval zijn, en waarschijnlijk is seksualiteit dan niet echt aan de orde. Misschien kunt u in die periode toch rust vinden in een intieme relatie door bijvoorbeeld te knuffelen of een massage te krijgen.

Maar zodra de eventuele nabehandeling achter de rug is, komen de vragen. Zal mijn partner mij nog aantrekkelijk vinden? En als u geen partner hebt, vraagt u zich misschien af of een eventuele nieuwe partner dit wel zal willen aanvaarden. 

Het is niet vanzelfsprekend om na een borstoperatie de draad van de seksualiteit weer op te pakken. Dat is volkomen normaal, u bent immers verminkt aan een lichaamsdeel dat een belangrijke rol speelt bij uw seksualiteit. 

Neem uw tijd!

U hebt het moeilijk om uw veranderd lichaam te aanvaarden, maar ook uw partner weet niet hoe hij met de situatie moet omgaan. En dat vergt tijd. De ene vrouw zal samen met haar partner naar het litteken kijken. De andere zal liever eerst alleen kijken en pas als ze het aanvaard heeft, zal ze het tonen. Er is geen ‘juiste’ manier om te reageren, iedereen reageert op zijn manier en dat is goed.

Vermijd verkeerde conclusies

Laat gevoelens toe, probeer ze te aanvaarden en praat erover. Want anders dreigt het gevaar dat uw partner uw gedrag verkeerd zal interpreteren. Als vrouw kunt u zich afzijdig houden omdat u zich schaamt, uw partner kan zich afzijdig houden omdat hij zich ongemakkelijk voelt bij de situatie en geen initiatief durft te nemen. Beide gedragingen getuigen van onmacht en hulpeloosheid, maar kunnen ten onrechte door de partner geïnterpreteerd worden als ‘niet meer graag zien’. En dan komt u terecht in een vicieuze cirkel. Praten is dus de boodschap.

Heb geduld met elkaar

Het kan best een paar maanden duren vooraleer u weer de stap zet naar seksualiteit. Een extra duwtje in de rug is zeker geen overbodige luxe om de intimiteit terug te vinden. Het gezellig maken, een etentje, een glaasje wijn… kunnen wonderen doen. Wees niet ontgoocheld als het toch afknapt, een volgende keer beter! En het is zeker niet flauw van u als u het licht liever uitdoet bij het vrijen. Of misschien beschermt u uw litteken liever met een kledingstuk? Als u zich daar voorlopig comfortabeler bij voelt, is dat goed zo.

De meeste paren slagen erin om stilaan samen weer een bevredigend seksueel leven te hebben. Bij anderen lukt dat niet. Vaak zijn al bestaande relatieproblemen daarvan de oorzaak. 

Een bijkomende moeilijkheid is het feit dat de vrouw na een chemobehandeling in de menopauze belandt. Een hormonale behandeling kan aanleiding geven tot klachten zoals een verminderd libido, een droge vagina … wat gevolgen kan hebben voor de seksuele relatie. Bespreek deze problemen met uw arts of borstverpleegkundige.

Als uw seksuele relatie toch vastloopt en u wilt er samen iets aan doen, dan kunt u aankloppen bij een therapeut. U kunt onder meer terecht bij de oncopsycholoog/seksuoloog van de borstkliniek. Die kan samen met u de struikelblokken opzoeken en opruimen. Het doel van de therapie is dan de negatieve gevoelens te aanvaarden en daarna te leren omgaan met de nieuwe situatie. De slaagkans van deze therapie hangt natuurlijk ook af van de kwaliteit en de hechtheid van de relatie tussen de partners. Wilt u weten of er een oncopsycholoog werkzaam is in uw ziekenhuis, vraag ernaar bij uw zorgverleners of neem een kijkje op Oncohulp Vlaanderen