Radiotherapie bij teelbalkanker

Bestraling wordt bij teelbalkanker gegeven als aanvulling op de operatie. Het doel van deze behandeling is het risico te verkleinen dat de kanker terugkomt. Dit heet ook een adjuvante bestraling.

Radiotherapie is een behandeling met ioniserende stralen die kankercelgroei probeert te stoppen of vertragen. Er kan uitwendig of inwendig bestraald worden. Bij teelbalkanker wordt er uitwendig bestraald ter hoogte van de bovenbuik. De duur van de bestralingskuur, de intensiteit en het bestralingsschema (het aantal bestralingen) verschillen van patiënt tot patiënt. De bestraling op zich is pijnloos.

Bijwerkingen en risico’s

De radiotherapeut-oncoloog zorgt ervoor dat de toegediende dosis en de bestralingsvelden zodanig worden gekozen dat er zo weinig mogelijk schade wordt berokkend aan gezonde weefsels en organen. Toch heeft bestraling afhankelijk van de dosis ook invloed op de gezonde cellen in het bestraalde gebied. Daardoor kan bij uitwendige bestraling de huid rood en gevoelig worden op de bestraalde plek. Vermoeidheid is een andere vaak voorkomende bijwerking tijdens de weken die volgen op de radiotherapie. De meeste bijwerkingen zijn tijdelijk. Bespreek ze met uw behandelend arts die u raad kan geven hoe u er het best mee omgaat.

Door de bestraling kunnen zaadcellen in de nog aanwezige teelbal worden beschadigd. Hierdoor kan de vruchtbaarheid (tijdelijk) minder worden. Deze daling van de vruchtbaarheid kan tijdelijk, maar ook blijvend zijn. Hebt u een (toekomstige) kinderwens? Bespreek dit vóór aanvang van de behandeling met uw behandelend arts. U kunt ervoor kiezen om sperma in te laten vriezen.

Lees hier meer over