Radiotherapie bij leverkanker

Radiotherapie wordt bij leverkanker soms toegepast om de tumor in de lever te doen krimpen, bij uitzaaiingen in het bot of om symptomen zoals pijn te verlichten.

Radiotherapie is een behandeling met ioniserende stralen die kankercellen probeert te vernietigen. Er kan uitwendig of inwendig bestraald worden. Er is voor de behandeling van leverkanker veel ervaring met inwendige bestraling en veel minder met uitwendige bestraling.

Bij uitwendige bestraling wordt de tumor van buitenaf – door de huid – bestraald. De stralenbundel wordt gericht op de plaats van de tumor of de plaats waar de tumor zich bevond met een marge eromheen. Het gebied dat moet worden bestraald, verschilt per persoon. Ook de bestralingsdosis en het bestralingsschema (het aantal bestralingen) variëren. De bestralingen op zich zijn pijnloos.

Inwendige bestraling wordt bij leverkanker toegepast in de vorm van transarteriële radio-embolisatie.

Bijwerkingen

De radiotherapeut-oncoloog zorgt ervoor dat de toegediende dosis en de bestralingsvolumes zodanig worden gekozen dat er zo weinig mogelijk schade wordt berokkend aan gezonde weefsels en organen. Toch heeft bestraling, afhankelijk van de dosis, ook invloed op de gezonde cellen in het bestraalde gebied. Daardoor kan bij uitwendige bestraling de huid rood en gevoelig worden op de bestraalde plek. Vermoeidheid is een andere vaak voorkomende bijwerking tijdens de radiotherapie en in de weken die erop volgen. De meeste bijwerkingen zijn tijdelijk. Bespreek ze met uw behandelend arts die u raad kan geven hoe u er het best mee omgaat.