Radiotherapie bij een hersentumor

Alle patiënten met een hersentumor van graad IV, de meeste patiënten met een graad III-glioom en bepaalde patiënten met een graad II-glioom krijgen na de operatie bestralingen. Bestraling wordt ook toegepast bij meningeomen van graad I die niet of onvolledig verwijderd zijn en opnieuw groeien, en bij meningeomen van graad II of III.

Radiotherapie is een behandeling met ioniserende stralen om kankercellen te vernietigen. De radiotherapeut-oncoloog bestraalt de tumor of de plaats waar de tumor zat en het omringende weefsel. Dat kan met stralenbundels uit een machine buiten je lichaam, of met materiaal dat rechtstreeks in je lichaam zelf bestraalt. Bij hersentumoren gebeurt het meestal uitwendig.

De duur van de bestraling, de dosis en het aantal bestralingen hangen vooral af van het type tumor en de graad van kwaadaardigheid. De bestralingen op zich zijn pijnloos en meestal is geen ziekenhuisopname nodig.

Bijwerkingen

De radiotherapeut-oncoloog stelt de dosis en het bestralingsveld zo in dat gezonde weefsels en organen zoveel mogelijk gespaard blijven. Toch moet je rekening houden met mogelijke neveneffecten. Je arts of een verpleegkundige geeft je daarover op voorhand meer uitleg. Zo kan je huid rood en gevoelig worden op de bestraalde plek en kan je haar tijdelijk of permanent uitvallen. Bestraling van het hoofd kan tijdelijk leiden tot meer epileptische aanvallen. Vaak voelen mensen zich moe tijdens en na radiotherapie. Op langere termijn kunnen door de bestraling geheugen- en concentratiestoornissen ontstaan.

Bespreek bijwerkingen met je arts die je raad kan geven hoe je er het best mee kunt omgaan en welke medicatie mogelijk is (bijvoorbeeld tegen epileptische aanvallen).

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 22/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan prof. dr. Johnny Duerinck, prof. dr. Maarten Lambrecht en prof. dr. Bart Neyns
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op