Radiotherapie bij hersentumoren

Alle patiënten met een hersentumor van graad IV en de meeste patiënten met een graad III-hersentumor krijgen na de operatie bestralingen.

Radiotherapie is een behandeling met ioniserende stralen die kankercelgroei probeert te stoppen of vertragen. De stralenbundel wordt precies gericht op de plaats van de tumor of de plaats waar de tumor zich bevond. Het gebied dat moet worden bestraald, verschilt per type tumor en graad van kwaadaardigheid. Ook de bestralingsdosis en het bestralingsschema (het aantal bestralingen) variëren. De bestralingen op zich zijn pijnloos.

Bijwerkingen

De radiotherapeut-oncoloog zorgt ervoor dat de toegediende dosis en de bestralingsvelden zodanig worden gekozen dat er zo weinig mogelijk schade wordt berokkend aan gezonde weefsels en organen. Toch heeft bestraling, afhankelijk van de dosis, ook invloed op de gezonde cellen in het bestraalde gebied. Daardoor kan de huid rood en gevoelig worden en kan het haar tijdelijk uitvallen. Bestraling van het hoofd kan ook epileptische aanvallen veroorzaken. Vermoeidheid is een andere vaak voorkomende bijwerking tijdens en de weken die volgen op de radiotherapie.

Deze bijwerkingen verdwijnen normaal enkele weken na de therapie. Op langere termijn kunnen als gevolg van de bestraling geheugen- en concentratiestoornissen ontstaan.

Meer informatie