Radiotherapie bij eierstokkanker

Radiotherapie wordt bij eierstokkanker zelden toegepast. Als het wordt toegepast, is het meestal als palliatieve behandeling, bijvoorbeeld wanneer pijn ontstaat door uitzaaiingen in de botten of lymfeklieren.

Radiotherapie is een behandeling met ioniserende stralen die kankercellen probeert te vernietigen. Bij eierstokkanker wordt uitwendige bestraling gegeven: de tumor wordt van buitenaf — door de huid — bestraald. De stralenbundel wordt gericht op de plaats van de tumor of de plaats waar de tumor zich bevond met een marge eromheen. Het gebied dat moet worden bestraald, verschilt per patiënt. Ook de bestralingsdosis en het bestralingsschema (het aantal bestralingen) kunnen variëren. De bestralingen op zich zijn pijnloos.

Bijwerkingen

De radiotherapeut-oncoloog zorgt ervoor dat de toegediende dosis en de bestralingsvelden zodanig worden gekozen dat er zo weinig mogelijk schade wordt berokkend aan gezonde weefsels en organen. Toch heeft bestraling, afhankelijk van de dosis, ook invloed op de gezonde cellen in het bestraalde gebied. Daardoor kan bij uitwendige bestraling de huid rood en gevoelig worden op de bestraalde plek. Vermoeidheid is een andere vaak voorkomende bijwerking tijdens de radiotherapie en in de weken die erop volgen. De meeste bijwerkingen zijn tijdelijk. Bespreek ze met uw behandelend arts die u raad kan geven hoe u er het best mee omgaat.

Meer informatie