Radiotherapie bij borstkanker

Radiotherapie of bestraling is een van de mogelijke behandelingen bij borstkanker. Het is bedoeld om kankercellen te vernietigen die na een operatie nog in de borststreek of de klierstreken zijn achtergebleven.

Radiotherapie is een behandeling met ioniserende stralen die kankercellen probeert te vernietigen. De stralenbundel wordt gericht op de plaats van de tumor of de plaats waar de tumor zich bevond met een marge eromheen. Er kan uitwendig of inwendig bestraald worden. Bij borstkanker wordt er meestal uitwendig bestraald.
Het gebied dat moet worden bestraald, verschilt per persoon. Ook de bestralingsdosis en het bestralingsschema (het aantal bestralingen) variëren. De bestralingen op zich zijn pijnloos.

Bijwerkingen

De bestralingsarts of radiotherapeut-oncoloog zorgt ervoor dat de toegediende dosis en de bestralingsvolumes zodanig worden gekozen dat er zo weinig mogelijk schade wordt berokkend aan gezonde weefsels en organen. Met moderne technieken probeert men vooral de bestraalde volumes op longen en hart te beperken.

Toch heeft bestraling, afhankelijk van de dosis, ook invloed op de gezonde cellen in het bestraalde gebied. Daardoor kan de huid rood en gevoelig worden op de bestraalde plek. Vermoeidheid is een andere vaak voorkomende bijwerking tijdens de radiotherapie en in de weken die erop volgen. De meeste bijwerkingen zijn tijdelijk. Bespreek ze met uw behandelend arts die u raad kan geven hoe u er het best mee omgaat.

Meer informatie