Operatie bij dunnedarmkanker

Bij een operatie voor dunnedarmkanker verwijdert de arts het deel van de dunne darm waarin zich de tumor bevindt.

Bij een operatie voor dunnedarmkanker verwijdert de arts het deel van de dunne darm waarin zich de tumor bevindt. De arts verwijdert de tumor ruim. Dat betekent dat hij ook een aangrenzend deel gezonde darm verwijdert en het aanhangende vetweefsel met daarin de lymfeklieren, lymfevaten en bloedvaten. Zo is de kans klein dat er tumorcellen achterblijven.

Soms groeit de tumor door in omliggende weefsels, zoals de buikwand of de blaas. Indien mogelijk verwijdert de arts dan ook het aangetaste deel van de omgevende weefsels.

Bijwerkingen en risico’s

Bij elke operatie kunnen complicaties ontstaan, zoals een longontsteking of een trombose (bloedpropje). Een specifieke complicatie bij een dunnedarmoperatie is dat de naad waar de twee delen van de darm aan elkaar gehecht zijn, gaat scheuren of lekken.

Na een dunnedarmoperatie is de spijsvertering meestal enige tijd ontregeld, met mogelijk verstopping of diarree, verminderde eetlust en gewichtsverlies tot gevolg. Een gevarieerde, aangepaste voeding helpt je te herstellen. Vraag je arts of een verpleegkundige om het advies van een diëtist als je voeding speciale aandacht vereist.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 29/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan prof. dr. Karen Geboes en prof. dr. Daniël Urbain
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op