Operatie bij dunnedarmkanker

Bij een operatie voor dunnedarmkanker verwijdert de arts het deel van de dunne darm waarin zich de tumor bevindt.

Bij een operatie voor dunnedarmkanker verwijdert de arts het deel van de dunne darm waarin zich de tumor bevindt. De arts verwijdert de tumor ruim. Dat betekent dat hij ook een aangrenzend deel gezonde darm verwijdert en het aanhangende vetweefsel met daarin de lymfeklieren, lymfevaten en bloedvaten. Zo is de kans klein dat er tumorcellen achterblijven.

Soms groeit de tumor door in omliggende weefsels, zoals de buikwand of de blaas. Indien mogelijk verwijdert de arts dan ook het aangetaste deel van de omgevende weefsels.

Bijwerkingen en risico’s

Bij elke operatie kunnen complicaties ontstaan, zoals een longontsteking of een trombose (bloedpropje). Een specifieke complicatie bij een dunnedarmoperatie is dat de naad waar de twee delen van de darm aan elkaar gehecht zijn, gaat scheuren of lekken.

Na een dunnedarmoperatie is de spijsvertering meestal enige tijd ontregeld, met mogelijk verstopping of diarree, verminderde eetlust en gewichtsverlies tot gevolg. Een gevarieerde, aangepaste voeding helpt u te herstellen. Vraag uw arts of een verpleegkundige om het advies van een diëtist als uw voeding speciale aandacht vereist.

Forum

Behandeling Cetuximab voor uitzaaiingen lever?

Hallo daar,
Ik weet niet hoe actief dit platform nog is gezien de laatste data van de berichten, maar doe een poging tot aanzet reactie hier.

Heeft er nog iemand ervaring met behandeling van darmkanker met uitzaaiingen naar de lever en behandeling met Cetuximab/Zelboraf/ Cotellic?

Ben er zelf heel slecht van met zware huidreacties, ontstoken gewrichten/pezen, misselijkheid en rare onderhuidse rode zwellingen.
Mochten er nog lotgenoten zijn met ervaringen en tips dan hoor ik die graag.

June

Re: Poliep ontdekt

beste lynxis,effectieve antwoorden op je vragen kan ik je niet geven,want ik ben in behandeling voor borstkanker.Maar ik begrijp je bezorgdheid wel helemaal.Ook ik krijg nu nog,negen jaar nà mijn operatie die opmerking " alles is achter de rug,je bent genezen,het is voorbij".Neen,eens geconfronteerd met deze ziekte is het nooit voorbij.Wat mij veel heeft geholpen in het aanvaarden,verwerken,een plaatsje geven,... is praten met een begripvolle psychologe en vooral de steun en het luisterend oor hier op het forum.
Ik zend je veel goede moed en positieve kracht.Je mag me ook altijd een privé sturen,als je daar nood aan hebt