Oorzaken van misselijkheid

Overgeven of misselijkheid kan te maken hebben met eten of drinken. Er zijn ook andere oorzaken mogelijk, zoals passageproblemen van voedsel door de slokdarm of dikke darm. De verschillende oorzaken kunnen elkaar versterken.

Misselijk door de kanker

Foto iStock Of u misselijk wordt, verschilt van behandeling tot behandeling en van persoon tot persoon.

De misselijkheid kan veroorzaakt worden door stoffen die de tumor verspreidt in het lichaam en die de werking van de maag, nieren en/of lever verstoren.

Andere mogelijke oorzaken zijn ingroei van de tumor in de maag, opvulling of verdrukking van de maag door de tumor, een verlamming van de maag na een maagoperatie, een verstopping van de overgang van de maag naar de twaalfvingerige darm, maagzweren, een verstopping van de darmen, uitzaaiingen in het buikvlies en/of vocht in de buik, uitzaaiingen in de dikke darm of de lever, uitzaaiingen in de hersenen …

Misselijk door de kankerbehandeling

Misselijkheid is een veel voorkomende nevenwerking van chemotherapie. Of u misselijk wordt en in welke mate, hangt onder meer af van de dosis en van de soort geneesmiddelen die u krijgt toegediend. Klachten van misselijkheid en braken verschillen van behandeling tot behandeling maar verschillen haast even sterk van persoon tot persoon, zelfs als die personen dezelfde therapie krijgen. Laat u dus niet te bang maken door wat u hebt horen zeggen hierover.

Misselijkheid komt soms ook voor bij radiotherapie (bestraling), onder andere als de maag of buik in het bestralingsveld ligt en bij bestraling van de hersenen. Of misselijkheid voorkomt en in welke mate, hangt onder meer af van de dosis en van het aantal stralingsbeurten.

Wie een combinatiebehandeling krijgt van chemotherapie en radiotherapie, loopt een verhoogd risico op misselijkheid.

Ook wie een behandeling krijgt met hormoontherapie, doelgerichte therapie of immuuntherapie wordt soms geconfronteerd met (lichte) misselijkheid.

Misselijk door de pijn of pijnbehandeling

Soms wordt de misselijkheid veroorzaakt door heftige pijn of door pijnstillende geneesmiddelen die u krijgt voorgeschreven om uw pijnklachten te verzachten. Meer lezen over de behandeling van kankerpijn met pijnstillers en de mogelijke nevenwerkingen.

Misselijk door psychologische oorzaken

Het kan gebeuren dat u last krijgt van misselijkheid en braken omdat u dit verwacht door uw eerdere ervaringen. Als u bepaalde bepaalde indrukken, geluiden of geuren opnieuw ziet, hoort of ruikt, voelt u zich opnieuw misselijk.

Het kan gebeuren dat u last krijgt van misselijkheid en braken omdat u dit verwacht door uw eerdere ervaringen. Deze ‘anticiperende misselijkheid’ komt vooral voor bij mensen die behandeld worden met chemotherapie. U associeert bepaalde visuele indrukken (bijv. een gang in het ziekenhuis), geluiden of geuren met de behandeling. Als u die zaken opnieuw ziet, hoort of ruikt, voelt u zich opnieuw misselijk.

Ook stress, angst en spanning kunnen misselijkheid veroorzaken.