Oorzaken van misselijkheid

Overgeven of misselijkheid kan te maken hebben met eten of drinken. Er zijn ook andere oorzaken mogelijk, zoals passageproblemen van voedsel door de slokdarm of dikke darm. De verschillende oorzaken kunnen elkaar versterken.

Misselijk door de kanker

De misselijkheid kan veroorzaakt worden door stoffen die de tumor verspreidt in het lichaam en die de werking van de maag, nieren en/of lever verstoren.

Andere mogelijke oorzaken zijn ingroei van de tumor in de maag, opvulling of verdrukking van de maag door de tumor, een verlamming van de maag na een maagoperatie, een verstopping van de overgang van de maag naar de twaalfvingerige darm, maagzweren, een verstopping van de darmen, uitzaaiingen in het buikvlies en/of vocht in de buik, uitzaaiingen in de dikke darm of de lever, uitzaaiingen in de hersenen …

Patiënt in ziekenhuisbed

Of je misselijk wordt, verschilt van behandeling tot behandeling en van persoon tot persoon.

Misselijk door de kankerbehandeling

Misselijkheid is een veel voorkomende nevenwerking van chemotherapie. Of je misselijk wordt en in welke mate, hangt onder meer af van de dosis en van de soort geneesmiddelen die je krijgt toegediend. Klachten van misselijkheid en braken verschillen van behandeling tot behandeling maar verschillen haast even sterk van persoon tot persoon, zelfs als die personen dezelfde therapie krijgen. Laat je dus niet te bang maken door wat je hebt horen zeggen hierover.

Misselijkheid komt soms ook voor bij radiotherapie (bestraling), onder andere als de maag of buik in het bestralingsveld ligt en bij bestraling van de hersenen. Of misselijkheid voorkomt en in welke mate, hangt onder meer af van de dosis en van het aantal stralingsbeurten.

Wie een combinatiebehandeling krijgt van chemotherapie en radiotherapie, loopt een verhoogd risico op misselijkheid.

Ook wie een behandeling krijgt met hormoontherapie, doelgerichte therapie of immunotherapie wordt soms geconfronteerd met (lichte) misselijkheid.

Misselijk door de pijn of pijnbehandeling

Soms wordt de misselijkheid veroorzaakt door heftige pijn of door pijnstillende geneesmiddelen die je krijgt voorgeschreven om je pijnklachten te verzachten.

Misselijk door psychologische oorzaken

Het kan gebeuren dat je last krijgt van misselijkheid en braken omdat je dit verwacht door jouw eerdere ervaringen. Deze ‘anticiperende misselijkheid’ komt vooral voor bij mensen die behandeld worden met chemotherapie. Je associeert bepaalde visuele indrukken (bijv. een gang in het ziekenhuis), geluiden of geuren met de behandeling. Als je die zaken opnieuw ziet, hoort of ruikt, voel je je opnieuw misselijk.

Ook stress, angst en spanning kunnen misselijkheid veroorzaken.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 22/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan Annemarie Coolbrandt, verpleegkundig specialist oncologie UZ Leuven
Laatst aangepast op