Hebt u een half jaar of een jaar na de diagnose kanker ook nog niet-medische problemen? Bent u niet zo snel weer de oude als u had verwacht? Een revalidatieprogramma voor kankerpatiënten kan helpen. In veel ziekenhuizen lopen daarom zogenaamde oncorevalidatieprogramma’s, die aangepaste lichaamstraining combineren met informatieve sessies in groep over allerlei aspecten van de ziekte.

Wat houdt oncorevalidatie in het ziekenhuis in?

hm5 Oncorevalidatie in het ziekenhuis combineert aangepaste lichaamstraining met informatieve sessies over kanker. Zo’n uitgebalanceerd herstelprogramma werkt aan de fysieke conditie en verbetert de levenskwaliteit. Foto: oncorevalidatie in het UZ Leuven

Oncorevalidatie in het ziekenhuis combineert aangepaste lichaamstraining met informatieve sessies over allerlei aspecten van kanker. Zo’n uitgebalanceerd herstelprogramma werkt tegelijk aan de fysieke conditie en verbetert ook de levenskwaliteit van de deelnemers. Meestal gaat het over sessies in groep (weliswaar met een persoonlijk bewegingsprogramma), soms individueel.
Een volledig programma loopt meestal over 12 weken.

Het bewegingsluik is meestal een individueel aangepast programma dat in groep gevolgd wordt, onder begeleiding van een kinesist.

In de informatieve sessies (ook psycho-educatieve sessies of  levensstijlbegeleiding genoemd) kunnen onder andere vermoeidheid, voeding,  werkhervatting, omgaan met stress, seksualiteit enz. aan bod komen. Ze worden begeleid door een expert ter zake: een oncoloog, diëtist, een oncopsycholoog …

Voor wie?

De oncorevalidatieprogramma’s in de ziekenhuizen zijn jaren geleden gestart voor borstkankerpatiënten, ondertussen zijn ze over het algemeen veel ruimer toegankelijk. Bepaalde programma’s zijn voor een heel specifieke doelgroep (bijvoorbeeld voor prostaatkankerpatiënten die een hormoonbehandeling krijgen). Vaak zijn ze enkel voor wie de kankerbehandeling achter de rug heeft; soms is er een apart programma voor patiënten die nog in behandeling zijn. Alle details per ziekenhuis en per programma vindt u in deze lijsten.

Wat kost het?

Revalidatie voor kankerpatiënten in het ziekenhuis kost gemiddeld 150 à 200 euro, met een maximum van 250 euro

In de meeste gevallen betaalt u als patiënt het volgende:

  • Een bedrag per bewegingssessie. Eén bewegingssessie wordt bijna overal aangerekend als een kinesitherapiebeurt, waardoor u enkel remgeld betaalt (ongeveer 7 euro/beurt, minder als u het statuut ‘verhoogde tegemoetkoming’ geniet)
  • Een bedrag voor de intakeconsultatie bij de revalidatiearts
  • De infosessies zijn meestal gratis

Alles samen betaalt u zo voor een volledig oncorevalidatieprogramma gemiddeld 150 à 200 euro zelf, met een maximum van 250 euro. Enkele programma’s zijn gratis. Heel wat ziekenfondsen verlenen daarnaast een gedeeltelijke terugbetaling, soms enkel via de aanvullende verzekering. Ook heel wat hospitalisatieverzekeringen komen tussen in de kosten. Informeer u dus bij uw ziekenfonds en/of hospitalisatieverzekering.

Hoe deelnemen?

Foto: KotK/Filip Claessens, Leven 69, januari 2016 In de informatieve sessies van een oncorevalidatieprogramma kunnen onder andere vermoeidheid, voeding, werkhervatting, omgaan met stress, seksualiteit enz. aan bod komen. Foto: oncorevalidatie in het UZ Gent

Om aan een oncologisch revalidatieprogramma deel te nemen, heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of van een behandelende specialist. U zal in de meeste gevallen op consultatie gaan bij een revalidatiearts voor een intakegesprek, om uw fysieke mogelijkheden in te schatten en een individueel oefenprogramma op te stellen. Vaak volgt ook een gesprek met een oncopsycholoog.

Geen oncorevalidatie in uw ziekenhuis? Vraag uw oncoloog of uw huisarts om een doorverwijzing naar een ander ziekenhuis, ook als u er geen patiënt bent. Bekijk hieronder in welk ziekenhuis u wel oncorevalidatie kunt volgen.

Waar?

Bekijk hier het overzicht van alle oncorevalidatie in ziekenhuizen in Vlaanderen en Brussel.

Andere bewegingsactiviteiten voor mensen met kanker

Het oncorevalidatieprogramma heeft me gemotiveerd om aan mijn conditie te werken. Ook mentaal heb ik er veel aan gehad. Ik voelde me gesteund door de andere deelnemers en de begeleiders.
Bart, volgde het programma KanActief van het UZ Leuven

Niet alleen ziekenhuizen, maar ook sommige thuiszorgdiensten, lotgenotengroepen, inloophuizen, ziekenfondsen en andere organisaties bieden begeleide bewegingsactiviteiten aan. Dat zijn bijvoorbeeld gymlessen, aquagym, wandelingen, yoga enz. Vraag in uw ziekenhuis, bij uw ziekenfonds of bij uw thuiszorgorganisatie waar u in uw buurt een bewegingsprogramma kunt volgen of kijk in de agenda.

Krijgt u graag begeleiding om een bewegingsprogramma uit te werken en/of een geschikte groepsactiviteit in uw buurt te zoeken en woont u in Vlaanderen of Brussel? Vraag dan aan uw huisarts om te mogen deelnemen aan Bewegen Op Verwijzing. Hij of zij zal in de verwijsbrief aanduiden waarmee uw coach rekening moet houden. Met een verwijsbrief van uw huisarts hebt u recht op maximaal 7 uur individuele coaching of 21 uur groepscoaching per kalenderjaar. De Vlaamse overheid vergoedt de kosten. Zelf betaalt u een beperkte bijdrage: maximaal 5 euro per kwartier (normaal tarief) of 1 euro per kwartier (verhoogde tegemoetkoming) voor individuele begeleiding en maximaal 1 euro per kwartier (normaal tarief) of 50 cent per kwartier (verhoogde tegemoetkoming) voor groepsbegeleiding. Dit zijn maximumtarieven. Het kan zijn dat u minder moet betalen omdat de gemeente waar u woont, een deel van uw persoonlijke bijdrage betaalt. Meer lezen over Bewegen Op Verwijzing.
Procedure tijdens de coronacrisis: om huisartsen te ontlasten en u toch te helpen om meer te bewegen tijdens de coronacrisis, hebt u tijdelijk geen verwijsbrief van uw huisarts nodig om met Bewegen Op Verwijzing te starten. Meer info over Bewegen op Verwijzing tijdens de coronacrisis.

Lees hier meer over 'Beweging bij en na kanker: waarom, hoeveel en hoe?'

De toekomst

Er is nog geen wettelijk kader voor de oncorevalidatieprogramma’s, waardoor de inhoud verschilt van ziekenhuis tot ziekenhuis.