Omdat patiënten even zouden kunnen ontsnappen aan de steriele omgeving van de behandelruimtes richten heel wat ziekenhuizen een rustige aparte ruimte in met een gezellige, huiselijkere inrichting. Deze ruimtes, of oncolounges, zijn altijd vrij toegankelijk. Er zijn ruimtes voor zowel volwassenen als voor kinderen.
Op deze pagina vindt u een overzicht van welke ziekenhuizen beschikken over een dergelijke ruimte.

Antwerpen

Oncolounge AZ Klina Oncolounge AZ Klina

AZ Klina Brasschaat

In het AZ Klina is er een oncolounge voor alle oncologische patiënten, die dagelijks toegankelijk is. De lounge bevindt zich op de afdeling heelkunde, dicht bij de gesprekslokalen van de borstverpleegkundigen en de begeleidingsverpleegkundigen digestieve oncologie. Patiënten en hun naasten kunnen daar informatie doornemen (bijv. in afwachting van een gepland gesprek), tot rust komen na een moeilijk gesprek, even opgevangen worden in moeilijke momenten, in contact komen met een lotgenoot …

Sint-Dimpnaziekenhuis Geel

De oncolounge vindt u op de eerste verdieping van de F-blok (beige pijl), op dezelfde gang als de dagzaal onco-hemato. Hier kunt u een tas koffie of thee drinken, muziek luisteren, tv-kijken, een gesprek (met en/of zonder familie, met lotgenoten, met hulpverlener).

AZ Voorkempen

In het AZ Voorkempen in Malle zijn er kinderhoeken ingericht op het daghospitaal oncologie en op de verblijfsafdeling  (AIZ). Deze kinderhoeken zijn vrij toegankelijk. Kinderen (en hun ouders) kunnen in de kinderhoeken komen knutselen, lezen … op eigen initiatief (er is niets georganiseerd). De beschikbare spullen kunnen ook meegenomen worden naar de kamer van de patiënt.

Oncolounge UZA Oncolounge UZA

UZA

De oncolounge bevindt zich in het hematologisch dagziekenhuis. Deze ruimte is permanent open en toegankelijk voor patiënten en naasten die er kunnen lezen, praten, koffie/thee/water nemen, lezen, praten … Er is zowel een gedeelte binnen als buiten.  

ZNA Stuivenberg

In 'Het Vlinderhuis’ in ZNA Stuivenberg kunnen patiënten terecht om even rustig te zitten aan tafel of in loungestoelen. De ruimte kan tevens gebruikt worden als gesprekslokaal.   

Limburg

Jessa Ziekenhuis Hasselt

De 'Living' wordt dagelijks voor verschillende doeleinden gebruikt. Patiënten kunnen er terecht voor een kopje koffie en een luisterend oor, ondersteunend gesprek of babbel met één van de aanwezige vrijwilligers van Kom op tegen Kanker. Ze mogen deze living ook gebruiken om er hun familie en/of vrienden te ontvangen, wat zoveel aangenamer is dan op hun kamer.   Die familieleden/vrienden kunnen hier ook terecht voor een moment van rust of verpozing.  

Centrum O2+, Huis 9 (Jessa Ziekenhuis Hasselt)  

Naast de ontvangstruimte vindt u de behandelruimte, waar elke voormiddag individuele verzorgingen (gelaatsverzorgingen, herbalanceringsmassages ...) plaatsvinden, die een dik uur duren. De verzorgingen worden gegeven door vrijwilligers van de vzw 'n Witte Roos, die hiervoor een erkende opleiding volgden.
In de grote multifunctionele ruimte vinden groepstrainingen mindfulness plaats, gegeven door de eigen oncopsychologen van het ziekenhuis, gratis verzorgingsworkshops ‘Look good, feel better’ van Kom op tegen Kanker, infosessies ... Ook staat de ruimte ter beschikking van partnerorganisaties die rond kanker werken (inloophuis Erika Thijs, Stichting tegen Kanker, lotgenotengroepen ...).  
Het Centrum voor aanvullende oncologische ondersteuning O2+ bevindt zich bewust in een gebouw buiten het ziekenhuis. Voor mensen die net uit een behandeling komen, is het een grote stap om terug een ziekenhuis binnen te stappen. De lokalen zijn daarom ook heel huiselijk, modern en met warme materialen ingericht.  Het is elke werkdag open. Inschrijven voor de activiteiten kan via het medisch secretariaat (011 33 79 79).  

AZ Vesalius Tongeren  

Op het dagziekenhuis oncologie is er een huiselijk ingerichte kamer waar patiënten en hun naasten terechtkunnen voor een luisterend oor, een kopje koffie en een bemoedigend gesprek. De vrijwilligers van Huis Erika Thijs kennen ook de sociale kaart goed en verwijzen graag door bij zorgvragen of psychosociale noden/behoeften. Er worden geen activiteiten georganiseerd in onze oncolounge. De zorgprofessionals gebruiken de lounge ook voor het overbrengen van slechtnieuwsgesprekken.  De lounge is open op maandag-, dinsdag en donderdagnamiddag en woensdagvoormiddag.

Oost-Vlaanderen

Oncolounge AZ Alma Eeklo Oncolounge AZ Alma Eeklo

AZ Alma Eeklo

AZ Alma heeft een oncolounge op de tweede verdieping (zorgeenheid 24) van het nieuwe ziekenhuis. De oncolounge  bestaat uit een gezellig salon, een ronde eettafel, een aangeklede kinderhoek, een kitchenette en de afzonderlijke ruimte voor schoonheidszorgen. De ruimte wordt gebruikt voor individuele gesprekken, maar ook voor contactmomenten met medepatiënten, workshops over omgaan met stoma, infosessies rond seksualiteit en kanker, aanpassen van prothesemateriaal, aanleren van gelaatsverzorging, lichaamsverzorging en maquillagetechnieken, voedingstips ... Zowel patiënten in dagopname als verblijvende patiënten zijn welkom in de oncolounge. 
Ook op de hospitalisatieafdeling oncologie-pneumologie (zorgeenheid 33) is er een oncolounge.

OLV Aalst

Op de opnameafdeling van oncologie zijn twee open loungeruimtes waar de families met of zonder de patiënt kunnen vertoeven en eventueel een koffie kunnen drinken. Op de benedenverdieping  is er een afgesloten lokaal waar lotgenoten terechtkunnen. Verdeeld over het ziekenhuis zijn er afgesloten gesprekslokalen die eveneens gebruikt kunnen worden door patiënten en hun familie.  

Oncolounge AZ Sint-Lucas OIGO-ruimte AZ Sint-Lucas Gent

AZ Sint-Lucas Gent

Op straat 53 beschikt AZ Sint-Lucas Gent over drie gezellig ingerichte ruimtes in een huiselijke sfeer. Patiënten die op de dagkliniek verblijven, kunnen er terecht om even weg te zijn van de kamer, voor een gesprek …

AZ Maria Middelares Gent 

AZ Maria Middelares beschikt over een gezellig ingerichte ruimte (op de verpleegafdeling oncologie-nefrologie) waar patiënten even terechtkunnen en waar er ook een massagezetel staat.

UZ Gent

  • Op de dagklinieken (K4 en K12) zijn er twee oncolounges, die beschikken over een tv, tijdschriften, bibliotheek ... Patiënten die op de dagkliniek verblijven kunnen er terecht om even weg te zijn van de kamer, voor een gesprek …
  • Meerdere hospitalisatieafdelingen beschikken over een gezellig ingerichte ruimte die openstaat voor patiënten en hun familie.
  • De hospitalisatieafdeling medische oncologie heeft een aangepaste AYA-ruimte waar jongeren en adolescenten elkaar kunnen ontmoeten.
  • De LIEving: Broers en zussen van zieke kinderen of kinderen van ouders met kanker kunnen terecht in de LIEving, een speel- en leefruimte voor kinderen/jongeren tussen 0 en 14 jaar. In een gezellige omgeving kunnen ze spelen, huiswerk maken, hun verhaal doen, knutselen, praten met anderen, eten, rusten … De kinderen worden er begeleid  door pedagogisch medewerkers. De LIEving situeert zich op het gelijkvloers van het Kinderziekenhuis Prinses Elisabeth.
  • Daarnaast komt er een kindvriendelijke ruimte in K12 en een jongerenruimte in het kinderziekenhuis.  
Oncolounge AZ Sint Elisabeth Zottegem Oncolounge AZ Sint Elisabeth Zottegem

AZ Sint Elisabeth Zottegem  

De oncolounge is een  leefruimte annex buitenterras, die kan gebruikt worden door patiënten en familie om iets te nuttigen of om even te ontspannen. Patiënten kunnen gebruikmaken van comfortabele relaxzetels.  Er liggen steeds recente tijdschriften en er is een televisie. 
Psychologen, borstverpleegkundigen, verpleegkundige consulenten, de hoofdverpleegster en de sociale dienst staan klaar om er patiënten en hun familie op te vangen bij moeilijke momenten.   

Vlaams-Brabant

AZ Jan Portaels Vilvoorde

In de aparte ruimte kunnen patiënten van een koffie genieten, wat praten, iets lezen ... in een huiselijke sfeer die onmiddellijk anders aanvoelt dan een doorsnee ziekenhuis.

RZ Heilig Hart Tienen

In de Campus St.-Jan (Houtemstraat 115) kunnen kankerpatiënten maar ook hun familieleden bij vrijwilligers terecht in de Wintertuin voor een opbeurende babbel. Ze geven daarnaast informatie over lichaamsverzorging en make-upadvies. Patiënten krijgen ook gratis hulpmiddelen voor thuis.

UZ Leuven

  • In het dagcentrum is er een open loungeruimte waar de families met of zonder de patiënt kunnen vertoeven en waar men koffie kan nuttigen. Tevens zijn er twee computers ter beschikking. 
  • Verder is er het Bianca Centrum, een welzijnsruimte voor kankerpatiënten waarbij een warme huiselijkheid de typische ziekenhuiskamer ver weg doet lijken. Steeds na afspraak.  
  • Ook op de afdeling kinderhematologie-oncologie probeert UZ Leuven het zo comfortabel mogelijk te maken voor elk kind met kanker. Op alle kamers is er internetaansluiting, een videorecorder en een dvd-speler. Er zijn ook een aantal Playstations ter beschikking.  De videotheek wordt regelmatig uitgebreid en vernieuwd, evenals het computerspelletjesbestand. Verder zijn er twee kinder- en ouderbibliotheken. Eén met ontspanningslectuur en één met boeken over alles wat met ernstig ziek zijn te maken heeft. 
  • Elke hospitalisatie-eenheid beschikt over een zaaltje waar patiënten, weg van de kamer, tot rust kunnen komen of hun familie en vrienden ontvangen. Een tasje koffie hoort daar zeker bij. Doorgaans is er televisie en zijn er tijdschriften; soms is er een hometrainer zodat patiënten kunnen bewegen en het hoofd wat kunnen leegmaken. Verschillende eenheden zijn met initiatieven bezig om deze ruimte nog meer als uitnodigende ontmoetingsplek in te zetten.  
  • Daarnaast zijn er de LKI-sessies voor patiënten en naasten, waarbij vrijwilligers voor een fijn onthaal en een babbel achteraf zorgen, en professionele zorgverleners rond een bepaald thema steun en handvatten bieden. 

West-Vlaanderen

AZ Groeninge Kortrijk

Verschillende voorzieningen voor (klein)kinderen (van patiënten), zoals Zibi's speeltuin. Meer info op de kinderwebsite van AZ Groeninge.

AZ Zeno Knokke

De Living , die zich bevindt in het dagziekenhuis oncologie .