Nevenwerkingen na borstkanker

Ook na de behandeling kunt u nog te kampen hebben met nevenwerkingen, zoals geheugen- en concentratieproblemen, nevenwerkingen van hormoontherapie ... 

Vermoeidheid

Een van de belangrijkste nevenwerkingen van kanker en de behandeling ervan is vermoeidheid. Om die vermoeidheid te beperken, volgt u het best enkele praktische tips

Als u een sport beoefende en u was er tijdens de behandeling mee gestopt, dan kunt u daar opnieuw mee starten. Vroeger dacht men dat alleen rust kon helpen tegen vermoeidheid. Maar door te rusten, verslechtert de conditie en neemt de vermoeidheid enkel toe. Bewegen is dus zeker goed, maar doe het in overleg met uw arts. Vertel hem ook over eventuele ongemakken die u ondervindt bij het sporten. 

Gelukkig bestaat er tegenwoordig heel goede aangepaste sportkledij waarmee u zich geen zorgen hoeft te maken over uw eventuele prothese.

Geheugen- en concentratieproblemen

Een kankerbehandeling kan soms gepaard gaan met geheugen- en concentratieproblemen. Moeilijk namen en afspraken onthouden, moeilijk dingen kunnen combineren, moeite hebben om geconcentreerd te blijven bij het lezen … het zijn allemaal zaken die u kunt ervaren. Bij de meesten gaat dit snel voorbij, maar anderen kunnen er jaren last van hebben. Het onderzoek naar de oorzaken van dit fenomeen is nog niet vergevorderd. Er is dan ook nog geen enkele preventie of behandeling voorhanden. 

Er zijn wel gewoontes die u kunt aanhouden om de gevolgen van het probleem zo veel mogelijk onder controle te houden. 

  • Plannen en organiseren is heel belangrijk. Hou een gedetailleerde dagelijkse agenda bij, maak lijstjes …
  • Train uw geheugen, door bijvoorbeeld kruiswoordraadsels op te lossen of een cursus te volgen van iets dat u interesseert. Werken is overigens de beste geheugentraining, dus ga zo snel mogelijk weer aan het werk als het kan.
  • Probeer dingen altijd op dezelfde plaats te leggen.
  • Pas zo nodig uw omgeving aan, door bijvoorbeeld labels te kleven op de kasten, of door te vragen aan de mensen om één voor één te praten als u moeite hebt om u te concentreren als ze door elkaar praten.

Nevenwerkingen van hormoontherapie

Patiënten met een hormoongevoelige borstkanker krijgen na hun behandeling hormonale therapie voorgeschreven (soms ook ‘antihormonale therapie’ genoemd). Dat betekent dat ze medicijnen innemen die voorkomen dat de vrouwelijke hormonen de tumor stimuleren (d.i. dus iets helemaal anders dan hormoonsubstitutietherapie).

Afhankelijk van het type medicijn kunnen ook hier echter nevenwerkingen optreden, zoals opvliegers, gewrichtspijnen, stijfheid, vermoeidheid, libidoverlies, vaginale droogte, stemmingswisselingen, huidreacties, mondinfecties … Sommige patiënten hebben geen tot weinig last van deze nevenwerkingen, maar anderen hebben er heel veel last van. 

Wie deze medicijnen neemt tot vijf jaar na de behandeling heeft veel minder kans op herval. De nevenwerkingen wegen voor een aantal patiënten echter zodanig zwaar door dat ze er toch vroeger mee stoppen. Consulteer zeker uw arts als u als patiënt met hormoongevoelige borstkanker last hebt van nevenwerkingen. Samen met hem, of met de desbetreffende specialist, kunt u een remedie op maat uitwerken die zo goed mogelijk is afgestemd op uw specifieke nevenwerkingen.