Nevenwerkingen

Elk type kankerbehandeling kan andere nevenwerkingen hebben, en het is moeilijk vooraf in te schatten wie welke bijwerkingen zal ondervinden. Zelfs twee personen die dezelfde behandeling krijgen, kunnen andere bijwerkingen ervaren. Sommige mensen hebben veel last van nevenwerkingen, anderen weinig. Belangrijk om te weten is dat de meeste nevenwerkingen van een kankerbehandeling behandeld kunnen worden.

Close-up van een infuus

Bijwerkingen chemotherapie en hoe ermee omgaan

Nevenwerkingen van chemotherapie zijn onder andere misselijkheid en braken, haarverlies, problemen met mond, keel en tandvlees. Omdat chemotherapie beenmerg kan vernietigen, heeft u mogelijk minder bloedcellen. Dat kan leiden tot bloedarmoede, verhoogd risico op infecties, storing in de bloedstolling enz. Bijna al deze nevenwerkingen van chemotherapie zijn behandelbaar en verdwijnen na het einde van de behandeling. Lees er hier alles over.

Radiotherapieafdeling van het UZ Leuven. Foto KotK/Filip Claessens

Bijwerkingen radiotherapie

De meest voorkomende nevenwerkingen van radiotherapie zijn huidirritatie en vermoeidheid. Andere bijwerkingen van bestraling komen voor in de delen van het lichaam die bestraald worden. Lees er hier meer over.

Chirurgen aan de operatietafel copyright istockphoto

Nevenwerkingen van andere behandelingen

Ook andere kankerbehandelingen kunnen specifieke nevenwerkingen of complicaties met zich meebrengen: chirurgie, hormoontherapie, doelgerichte therapie, immunotherapie enz.

Illustratie Kom op tegen Kanker/Visueel Vertaler

Vermoeidheid bij en na kanker

Vermoeidheid is een van de meest voorkomende nevenwerkingen van kanker en de behandeling ervan. Hoe komt het dat ze zo overweldigend is? Hoe ermee omgaan? Verdwijnt deze vermoeidheid ooit nog? Hoe energie sparen en toch actief blijven? Wat kunt u zelf doen om uw fysieke conditie op peil te houden en geleidelijk aan (weer) op te bouwen? Bij wie kunt u terecht met vragen over het thema? Lees hier hoe u een beter evenwicht kunt vinden tussen rusten en bewegen en andere praktische tips.

Het belangrijkste is tijdig beginnen met pijnbestrijding. Praat er daarom tijdig met uw arts over.

Pijn bij en na kanker

Pijn kan worden veroorzaakt door de ziekte of door bepaalde behandelingen, zoals chirurgie. Lees hier meer over pijn bij kanker en hoe de pijn te bestrijden of te verhinderen dat pijn de kop opsteekt. 

Foto iStock

Misselijkheid

Veel mensen associëren chemotherapie – behalve met haaruitval – vooral met misselijkheid en braken. Misselijkheid en braken zijn inderdaad mogelijke nevenwerkingen van chemotherapie. Tegenwoordig kunnen ze met medicijnen vaak sterk verminderd of zelfs voorkomen worden. Er zijn verschillende geneesmiddelen tegen misselijkheid, en het effect verschilt van persoon tot persoon. Vaak is het zoeken naar de medicijnen die het beste werken voor u. Lees er hier alles over.

Kanker en seksualiteit

Kanker en de behandeling kunnen invloed hebben op uw seksualiteit. Welke gevolgen zijn mogelijk? Met wie praat u erover en welke vragen moet u stellen? Waar vindt u meer ondersteuning en herkenbare verhalen?

Foto iStock

Kanker en vruchtbaarheid

Bepaalde kankerbehandelingen hebben invloed op de vruchtbaarheid. Zowel vrouwen als mannen kunnen minder vruchtbaar of zelfs onvruchtbaar worden. Hoe komt dat? Welke vragen kunt u stellen aan uw arts? Welke behandelingen zijn mogelijk om uw vruchtbaarheid te bewaren?

hand

Neuropathie

Bepaalde kankermedicijnen kunnen de zenuwen aantasten en een tintelend, week, verdoofd, brandend of koud gevoel veroorzaken in handen en/of voeten. In medisch jargon heet deze zenuwschade ‘perifere neuropathie’. 

Foto iStock

Lymfoedeem

Lymfoedeem is een ophoping van water en afvalproducten in het weefsel net onder de huid. De vochtophoping veroorzaakt een zwelling van één of beide armen of benen en/of een ander lichaamsdeel (bijv. borst of geslachtsdelen …). Welke kankerbehandelingen kunnen lymfoedeem veroorzaken? Hoe kunt u het risico op lymfoedeem beperken? En wat te doen als toch lymfoedeem ontstaat?