Heb je baarmoederhalskanker wanneer je uitstrijkje afwijkende cellen vertoonde?

Nee, meestal gaat het om lichte afwijkingen die vanzelf verdwijnen en geen kanker worden. Wat gebeurt er verder als er afwijkende cellen zijn gevonden?

  • Lichte afwijkingen gevonden (2 tot 3 op de 100 gevallen) 
    Zijn er in het uitstrijkje kleine afwijkende cellen gevonden, dan is er zeker geen reden tot paniek. Vaak ruimt het afweersysteem deze licht afwijkende cellen vanzelf op en verdwijnen ze spontaan uit het lichaam. Dit kan één tot anderhalf jaar duren. Daarom krijg je meestal het advies om na 6 en 12 maanden opnieuw een vervolguitstrijkje te laten maken. Jouw arts controleert dan of de afwijkende cellen weg zijn. Van elke 20 vrouwen met deze uitslag verdwijnt bij ongeveer 13 vrouwen de afwijking vanzelf. Als de afwijking niet verdwijnt, word je doorverwezen voor verder onderzoek.
  • Ernstige afwijking (minder dan 1 op de honderd gevallen)
    Als je dit resultaat krijgt, word je doorverwezen voor een vervolgonderzoek. Je schrikt misschien als je deze uitslag krijgt maar de kans dat je baarmoederhalskanker hebt, is nog steeds klein. Vaak gaat het om een voorstadium van baarmoederhalskanker. Dat kan op een relatief eenvoudige manier behandeld worden om te voorkomen dat baarmoederhalskanker kan ontstaan.

Steeds vaker wordt op het uitstrijkje ook een HPV-test gedaan. Deze test laat zien of het HPV-virus aanwezig is. Zo kan beter worden beoordeeld of verder onderzoek nodig is. Bespreek met je arts wat de kosten hiervoor zullen zijn.

Laatst aangepast op