Nee, meestal gaat het om lichte afwijkingen die vanzelf verdwijnen en geen kanker worden. Wat gebeurt er verder als er afwijkende cellen zijn gevonden?

  • Lichte afwijkingen gevonden (2 tot 3 op de 100 gevallen) 
    Zijn er in het uitstrijkje kleine afwijkende cellen gevonden, dan is er zeker geen reden tot paniek. Vaak ruimt het afweersysteem deze licht afwijkende cellen vanzelf op en verdwijnen ze spontaan uit het lichaam. Dit kan één tot anderhalf jaar duren. Daarom krijgt u meestal het advies om na 6 en 12 maanden opnieuw een vervolguitstrijkje te laten maken. Uw arts controleert dan of de afwijkende cellen weg zijn. Van elke 20 vrouwen met deze uitslag verdwijnt bij ongeveer 13 vrouwen de afwijking vanzelf. Als de afwijking niet verdwijnt, wordt u doorverwezen voor verder onderzoek.

  • Ernstige afwijking (minder dan 1 op de honderd gevallen)
    Als u dit resultaat krijgt, wordt u doorverwezen voor een vervolgonderzoek. U schrikt misschien als u deze uitslag krijgt maar de kans dat u baarmoederhalskanker heeft, is nog steeds klein. Vaak gaat het om een voorstadium van baarmoederhalskanker. Dit kan op een relatief eenvoudige manier behandeld worden om te voorkomen dat baarmoederhalskanker kan ontstaan.

Steeds vaker wordt op het uitstrijkje ook een HPV-test gedaan. Deze test laat zien of het HPV-virus aanwezig is. Zo kan beter worden beoordeeld of verder onderzoek nodig is. Bespreek met uw arts wat de kosten hiervoor zullen zijn.