Lotgenotencontact en ondersteunende activiteiten voor jongeren

Eens kunnen praten of iets samen doen met een leeftijdsgenoot die hetzelfde als jij meemaakt of heeft meegemaakt ... Lotgenotencontact kan voor jongeren heel belangrijk en waardevol zijn. Vind hieronder heel wat mogelijkheden voor (online) lotgenotencontact en ondersteunende activiteiten voor jongeren met kanker.

Jongerenactiviteiten Kom op tegen Kanker

Bent u tussen 17 en 35 jaar en hebt u kanker (gehad)? Ontmoet leeftijdsgenoten die het ook hebben meegemaakt en kom naar een van de jongerenactiviteiten van Kom op tegen Kanker. Voor jongeren die kanker hebben of die net uit behandeling zijn, maar ook voor jongeren die, soms na jaren, voelen dat hun kankerverleden nog steeds hun leven beïnvloedt.

Ontmoetingsdagen

jongeren karten

Wilt u graag eens ervaringen uitwisselen met lotgenoten? Kennismaken met leeftijdsgenoten die direct snappen wat het betekent om kanker te hebben? Een dagje ertussenuit? Dan zijn de ontmoetingsdagen van Kom op tegen Kanker ideaal voor u.

Bekijk op kankercounteren.be wanneer en waar de volgende ontmoetingsdag plaatsvindt.

De ontmoetingsdagen zijn gratis en met het oog op de bereikbaarheid altijd in de buurt van een station.

Vakantie met lotgenoten

jongeren aan zee

Vijf dagen weg van het ziekenhuis of thuis, misschien wel een welgekomen rustpauze. U krijgt de kans om leeftijdsgenoten te ontmoeten die in hetzelfde schuitje zitten als u. Alles in uw tempo. Alles mag, niets moet.

Geen verplichte gesprekken over kanker, wel een vrij aanbod. Ga uit de bol tijdens de golf of de fuif, laat u verwennen in het wellnesscentrum, geniet van een luchtdoop, een etentje of kom gewoon even tot uzelf.

Dit initiatief van Kom op tegen Kanker is in handen van een geweldige begeleidingsploeg met vier verpleegkundigen, die u - in overleg met uw behandelend arts - graag alle nodige zorgen geven. Elk jaar in oktober in het hotel van Domein Polderwind. Gratis. Op kankercounteren.be vindt u meer informatie over de vakantieweek.

Andere initiatieven

  • FLAYA is een lotgenotengroep voor jongeren en jongvolwassenen (18-39 jaar) in Vlaanderen. Zij organiseren maandelijks een activiteit.
  • Lost & co: voor iedereen, en in het bijzonder jonge mensen, die zich verloren voelen. Neem een kijkje bij Lost & co om een compagnon of ‘graag-gedaan-bon’ in de regio Lier aan te vragen.
  • Obbaya: adventure therapy voor jongvolwassenen die onlangs of als kind kanker hebben gehad, of er nog steeds mee leven. Je kunt werken rond zelfbeeld, lichaamsbeleving, relaties, kwaliteiten.
  • Powder days: helpt je een nieuwe normaal te vinden met behulp van uitdagende outdoor avonturen. Als jongvolwassene met de diagnose kanker verleg je grenzen en ga je de uitdaging aan met jezelf, je lichaam en met andere lotgenoten op een positieve en sportieve wijze.
  • Samana: organiseert regelmatig workshops voor jongeren (20-40j) die chronisch ziek zijn
  • The Big C.: AYA Stefanie richtte een sociale onderneming op om tegemoet te komen aan de behoeften van jongeren geraakt door kanker. Een lotgenoot schenkt je graag een dampend kopje koffie uit.
  • Warriors against cancer: biedt inspirerende workshops, activiteiten en fotoshoots die je zelfbeeld helpen te herstellen.
  • Add Perspective: ex-kankerpatiënt Pieter helpt AYA's meer voldoening te vinden aan de hand van drie filosofische vaardigheden.
  • De Hersenletsel Liga somt enkele initiatieven voor lotgenotencontact op voor jongeren met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH).