Heb ik recht op aangepast werk als ik weer aan het werk ga?

Door de ziekte en de bijwerkingen van de behandeling zijn vaak aanpassingen nodig op je werk. Heb je last van fysieke beperkingen, dan kun je nood hebben aan aangepast meubilair, technische hulpmiddelen en voorzieningen ...

Bij vermoeidheid kan het zijn dat je nood hebt aan het wegvallen van bepaalde taken, thuiswerk, de aanpassing van werkzaamheden, een vervoersregeling van en naar je werk ... Of misschien heb je aanpassingen nodig wegens cognitieve beperkingen. Aangepast werk kan er ook uit bestaan dat je je werk progressief kan hervatten.
In de twee hieronder besproken gevallen heb je recht op aangepast werk

  1. Als je als 'persoon met een handicap' bent erkend
    Wanneer je verminderde arbeidscapaciteit als een 'handicap' wordt beschouwd, kun je volgens de Antidiscriminatiewet van 2007 aan je werkgever vragen om redelijke aanpassingen te treffen. Een werknemer met een handicap, en bij uitbreiding elke chronisch zieke (bijv. een kankerpatiënt met langdurige beroepsmatige beperkingen), heeft recht op redelijke aanpassingen. Een attest van je arts dat aangeeft dat je bijv. nog kampt met vermoeidheid of concentratieproblemen kan voldoende zijn om het recht op redelijke aanpassingen te verkrijgen. Dit recht is evenwel niet absoluut. Het moet gaan om een 'redelijke' aanpassing, dus er wordt ook rekening gehouden met onder meer de kostprijs ervan, de financiële draagkracht van de werkgever, de organisatorische moeilijkheden die de aanpassing teweegbrengt ... Belangrijk hierbij is individueel maatwerk, dat het aantrekkelijker maakt voor werkgevers om personen met een arbeidshandicap in dienst te nemen of weer tewerk te stellen.
  2. Binnen het re-integratietraject voor langdurig arbeidsongeschikten
    Het re-integratietraject voor langdurige zieken is gericht op een terugkeer naar het werk dankzij aangepast werk, ander werk, een opleiding enz. Tijdens dat traject is er een nauwe samenwerking tussen de betrokken werknemer, de adviserend arts van het ziekenfonds, de behandelend arts en de arbeidsarts. De werkgever is hierdoor verplicht minstens eerst na te gaan of ander of aangepast werk mogelijk is. Indien de arbeidsarts van oordeel is dat je in aanmerking komt voor ander of aangepast werk, maar je werkgever stelt dat dit niet mogelijk is, dient deze laatste deze beslissing uitdrukkelijk te motiveren. Lees meer over de re-integratie van langdurig arbeidsongeschikten

Ook als je niet kampt met een arbeidsbeperking die als handicap kan worden beschouwd of als je niet in een re-integratietraject zit, kun je in onderling overleg met je werkgever afspraken maken rond aangepast werk.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 22/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Laatst aangepast op