Tips voor als je op bezoek gaat

Veel mensen vinden het moeilijk om een gesprek te beginnen met iemand die kanker heeft. Zeker als je van nature niet zo’n prater bent, is het extra moeilijk om een ingrijpende ziekte als kanker ter sprake te brengen. Waarmee houd je het best rekening als je op bezoek wilt gaan?

  • Vraag wat iemand het liefst heeft: bezoek op een afgesproken tijdstip of zomaar spontaan even langskomen.
  • Korte, frequente bezoekjes zijn beter dan een lang bezoek. Vraag wel even of je bezoek past.
  • Probeer onbevangen op bezoek te gaan, zonder van tevoren opgestelde boodschappen die je allemaal wilt overbrengen. Laat het afhangen van de situatie.
  • Houd er rekening mee dat iemand met kanker niet altijd veel energie heeft: hij of zij steekt veel energie in de ziekte en de behandeling, en er blijft vaak weinig energie over voor sociale contacten. Hou tijdens je bezoek rekening met het energiepeil van de andere.
  • Een telefoontje, mailtje, kaartje, sms’je, berichtje … kunnen ook veel betekenen voor patiënten. Je toont ermee dat je aan de ander denkt.
  • Neem je graag een geschenkje mee? Probeer je in de ander te verplaatsen en iets te bedenken waar hij of zij iets aan heeft. Als iemand bijvoorbeeld veel tijd in bed of in de zetel doorbrengt, is een zacht kussentje, een zachte pyjama, een T-shirt, zachte sokken, een dekentje of plaid een goed idee.
  • Ook bloemen, een plantje, een zelfgemaakte lekkernij, een leuk ingepakt tijdschrift, een mooi schriftje, een gedicht, cd’s, dvd’s en (luister)boeken zijn fijn om te krijgen.
  • Sterk geparfumeerde zeep of bodylotion en sterk ruikende bloemen zijn soms moeilijk: sterke luchtjes kunnen misselijkheid veroorzaken of verergeren.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 06/02/2023 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan Titia Dergent, psycholoog ZNA Middelheim
Laatst aangepast op