Kinderwens en contraceptie na borstkanker

Voor een vrouw die kinderen wil, is het belangrijk om te weten hoe het na de therapie gesteld is met haar vruchtbaarheid. Praat er in elk geval al vóór de behandeling over met uw arts, zodat er eventueel vooraf kan worden ingegrepen (bijv. door het invriezen van eicellen).

Of u nog vruchtbaar bent, hangt namelijk af van de behandelingen die u hebt gekregen. Kreeg u chemotherapie? Kreeg u hormonale therapie? Het kan zijn dat u onvruchtbaar bent geworden, het is ook mogelijk dat de onvruchtbaarheid tijdelijk is. Indien u nog een kinderwens hebt, overleg dan met de oncoloog hoe lang u het best wacht vooraleer zwanger te worden, want dat is individueel verschillend. In principe leidt een zwangerschap niet tot een verhoogd risico op herval van borstkanker. 

Als u na de behandeling nog vruchtbaar bent en voordien de pil als voorbehoedmiddel gebruikte, zult u moeten uitkijken naar een andere vorm, want het toedienen van hormonen is niet aangewezen na borstkanker. Uw arts kan u hierover informeren en samen met u zoeken naar een contraceptiemethode waar u zich goed bij voelt.

Als de borstoperatie gevolgd werd door chemotherapie, kan de menopauze intreden en stopt ook eventueel de vruchtbaarheid. Dat is geen specifiek probleem bij borstkanker, maar een gevolg van de chemobehandeling bij kanker. Een bijkomend nadeel is dat de menopauze voor een aantal ongemakken kan zorgen zoals warmteopwellingen, nachtelijk zweten, slapeloosheid, een droge huid, vaginale droogte, urinaire klachten en gewichtstoename. Lees meer over de behandeling van menopauzale klachten na borstkanker.