Kinderen

Hier vindt u meer informatie over alle mogelijke voorzieningen voor kinderen met kanker: vakantiemogelijkheden, onderwijs aan huis, ICT-ondersteuning ... Kreeg u als ouder of als grootouder te horen dat u zelf kanker hebt en zoekt u informatie over hoe u dit moet vertellen aan uw (klein-)kinderen? Lees er hieronder alles over. ‘Brussen’ hebben een broer of een zus met kanker. Ook speciaal voor hen zijn er enkele initiatieven.

Foto KotK/2016

Kinderen met kanker

Jaarlijks worden in België rond de 400 kinderen jonger dan 15 jaar met een nieuwe diagnose van kanker geconfronteerd. Op de afdelingen kinderoncologie van ons land krijgen zieke kinderen de best mogelijke medische zorg en andere omkadering. Hier vindt u meer informatie over vakantiemogelijkheden voor zieke kinderen, over respijthuizen waar het hele gezin even op adem kan komen, over voorzieningen als onderwijs aan huis, ICT-ondersteuning en alle andere voorzieningen ...

Mama en dochter tekenen

Ouders en grootouders met kanker

Kreeg u als ouder of als grootouder te horen dat u kanker hebt, en zoekt u naar informatie over hoe u dit moet vertellen aan uw (klein-)kinderen? Of vraagt u zich af hoe kinderen daarmee omgaan en hoe u hen zo goed mogelijk kunt helpen met hun vragen en gevoelens? Wij hebben heel wat bronnen voor u, en verwijzen u ook door naar waar u nog terechtkunt.

Affiche Brussendag 2018

Brussen, broers en zussen van kinderen met kanker

‘Brussen’ hebben een broer of een zus met kanker. Het is vaak een beetje een vergeten groep, ze staan nogal eens in de schaduw van hun zieke broer of zus. Daarom zijn er ook voor hen enkele initiatieven.

De Pet op tegen Kanker

Met kinderen over kanker praten in de klas

In elke klas zit er wel een leerling die kanker van dichtbij meemaakt. Hoe gaat u daar als leerkracht mee om? Hoe reageert u op de vragen waar de kinderen mee zitten? Hoe kunt u hen helpen met ermee om te gaan? En vooral: hoe vertaalt u dit naar interessante leerstof die past binnen de eindtermen en ook boeiend is voor kinderen die niet rechtstreeks getroffen zijn? Lees hier meer.