De kans op genezing hangt bij prostaatkanker van veel dingen af: van de uitgebreidheid van de ziekte bij diagnose, de agressiviteit van de tumor, de leeftijd van de patiënt, de grootte van de tumor, of er al dan niet uitzaaiingen zijn, van het effect van de behandeling ...
Bij kanker wordt vaak gesproken in termen van vijf- en tienjaarsoverleving, dat is het gemiddelde percentage patiënten dat vijf of tien jaar na de diagnose nog leeft. Bij een niet-uitgezaaide prostaatkanker met laag tot intermediair risico ligt dat cijfer zeer hoog: bij bijna alle mensen die erdoor getroffen worden, heeft de behandeling een genezend effect. Als er uitzaaiingen zijn op afstand, ligt de vijf- en tienjaarsoverleving veel lager.
Algemeen geldt dat hoe kleiner de tumor is en hoe vroeger hij ontdekt wordt, hoe beter de geneeskansen zijn. Houd er rekening mee dat elke situatie uniek is en dat overlevingscijfers alleen een globaal beeld geven. Niemand kan voorspellen wat er in uw geval precies zal gebeuren. Praat erover met uw arts: hij kent uw situatie het best.
Nazorg
Leven met kanker is een hele beproeving. Behalve de lichamelijke ongemakken die de behandeling met zich meebrengt, worden kankerpatiënten geconfronteerd met allerlei zorgen en onzekerheden.
Als de therapie met succes is afgerond, vragen patiënten zich af wat er nog meer gedaan kan worden. Als de therapie er niet in slaagt de kanker uit te schakelen, is het de vraag hoe de symptomen zo goed mogelijk bestreden kunnen worden en wie daarbij kan helpen. Hulp bij de praktische én bij de emotionele aspecten van de ziekte is vaak welkom.
Nazorg is in beide situaties erg belangrijk. Het begrip ‘nazorg’ houdt dan ook veel in: medische begeleiding, oncorevalidatie (onder begeleiding bewegen en sporten om de fysieke conditie en de levenskwaliteit te verbeteren), psychische en sociale opvang en zo nodig palliatieve zorg.
Een uiterst belangrijk deel van de nazorg is ook een langdurige geregelde medische controle met regelmatige PSA-meting, vooral met de bedoeling herval of mogelijke uitzaaiingen zo snel mogelijk op te sporen en te behandelen.
Uw behandelend arts in het ziekenhuis
Praat met uw behandelend arts over mogelijke symptomen, bijwerkingen of fysieke, psychologische of emotionele problemen. Hij kent uw ziekte en het verloop immers het best.
De verpleegkundig consulent oncologie
De verpleegkundig consulent oncologie coördineert de multidisciplinaire zorg. Hij is voor u en uw naasten een vast aanspreekpunt en vormt voor u ook de brug naar het multidisciplinair oncologisch team. Deze functie bestaat niet in alle ziekenhuizen, soms bestaat ze onder een andere naam, bijv. oncocoach, coördinator oncologische zorg, coördinerend verpleegkundige oncologische zorg ...
Andere hulpverleners in het ziekenhuis/de thuiszorg
Alle kankerafdelingen beschikken over gespecialiseerde zorgverleners die u kunnen helpen met praktische en emotionele problemen: prostaatverpleegkundigen, psychologen, sociaal werkers, diëtisten, logopedisten, kinesitherapeuten ... Vraag naar hen in het ziekenhuis of bij uw thuiszorgorganisatie.
Uw huisarts
De behandeling van kanker wordt besproken en gepland in een overleg waarbij specialisten van verschillende disciplines en ook uw huisarts betrokken zijn. Dat overleg heet het multidisciplinair oncologisch consult (MOC). Uw huisarts krijgt daarvan het verslag en heeft toegang tot uw medisch dossier. U kunt uw vragen dus ook aan uw huisarts stellen. Indien nodig zal hij doorverwijzen naar andere zorgverleners.
Zorgvrijwilligers van Kom op tegen Kanker
In een 40-tal ziekenhuizen en campussen in Vlaanderen en Brussel heeft Kom op tegen Kanker goed opgeleide zorgvrijwilligers. Zij verzekeren een permanentie op bepaalde afdelingen van het ziekenhuis. Die zorgvrijwilligers nemen de tijd om naar u te luisteren, met u te praten, u te helpen zoeken naar geschikte informatie, uw problemen te signaleren aan de zorgverleners enz. Vraag ernaar op de afdeling waar u behandeld wordt of bekijk hier wanneer er in uw ziekenhuis zorgvrijwilligers aanwezig zijn.
Lotgenoten
Veel mensen voelen zich enorm gesteund door lotgenoten. Hoe vindt u iemand die hetzelfde heeft meegemaakt?
- In de online community op Kanker.nl: verhalen en ervaringen onder lotgenoten
- Via een lotgenotengroep voor prostaatkankerpatiënten
Meer informatie
Over prostaatkanker
- Prof. Haustermans en prof. Joniau over de behandeling van prostaatkanker
- Waarvoor kunt u bij een prostaatverpleegkundige terecht?
- Prostaatkanker opsporen
- Prostaatkanker in woord en beeld (Belgische Vereniging voor Urologie)
- Online beslishulp voor niet-uitgezaaide prostaatkanker
Over kanker
- Getuigenissen van mensen die kanker hebben (gehad) en duiding door zorgverstrekkers
- Chemotherapie
- Radiotherapie
- Hormoontherapie
- Sociale voorzieningen: wie heeft recht op welke tegemoetkomingen? Waar is financiële en andere hulp te vinden? Een overzicht van sociale voorzieningen voor kankerpatiënten.
- Pijn bij kanker
- Vermoeidheid
- Uitgebreide boekenlijst
- Overzicht van activiteiten in Vlaanderen en Brussel voor mensen met kanker en hun omgeving: infosessies (over uw kanker, over nevenwerkingen, vermoeidheid ...), workshops, lezingen, ontmoetingsdagen ...
Lotgenotengroepen
Veelgestelde vragen
- Hoe gaan bekkenbodemspieroefeningen tegen urineverlies precies in z'n werk?
- Waarom wordt de uitzaaiing in mijn ruggenwervel niet weggesneden?
- Is straling van onderzoeken schadelijk?
- Wat met een pruik die ik niet meer nodig heb?
- Wanneer wordt een port-a-cath verwijderd?
- Is een tweede mening nuttig?
- Wat betekenen CEA-waarden en wat zijn tumormarkers?
- Kan kanker opgespoord worden in het bloed?
- Hoe geraak ik in het ziekenhuis voor mijn kankerbehandeling?
- Kanker en erfelijkheidsonderzoek: wat en voor wie?