Kans op genezing bij baarmoederhalskanker en meer info

De kans op genezing hangt bij baarmoederhalskanker van veel dingen af: van het stadium waarin de ziekte verkeert bij diagnose, van de leeftijd en de algemene toestand van de patiënt, van de aan- of afwezigheid van uitzaaiingen, van het effect van de behandeling enz. Uw behandelend arts kan meer uitleg geven over al deze factoren.

Algemeen geldt dat hoe kleiner de tumor is en hoe vroeger hij ontdekt wordt, hoe beter de geneeskansen zijn. Hou er rekening mee dat elke situatie uniek is en dat overlevingscijfers alleen een globaal beeld geven. Niemand kan voorspellen wat er in uw geval precies zal gebeuren. Praat erover met uw arts: hij of zij kent uw situatie het best.

Nazorg

Leven met een ernstige ziekte als kanker is een hele beproeving. Behalve de lichamelijke ongemakken die de behandeling meebrengt, worden kankerpatiënten geconfronteerd met allerlei zorgen en onzekerheden.

Als de therapie met succes is afgerond, vragen patiënten zich af wat er nog meer gedaan kan worden. Baarmoederhalskanker komt meestal terug in de onderbuik. Het is daarom belangrijk op regelmatige tijdtippen een gynaecologisch onderzoek te ondergaan. Vaak is het ook nodig om een uitstrijkje te laten nemen zodat een eventueel herval nog tijdig kan ontdekt en behandeld worden.

Als het met de therapie niet gelukt is de kanker uit te schakelen, is het de vraag hoe de symptomen zo goed mogelijk bestreden kunnen worden en wie daarbij het best kan helpen. Nazorg is in beide situaties erg belangrijk.

Hulp bij praktische én emotionele aspecten van de ziekte is vaak welkom. Het begrip ‘nazorg’ houdt dan ook veel in: medische begeleiding, oncorevalidatie (onder begeleiding bewegen om de fysieke conditie én de levenskwaliteit te verbeteren), psychische en sociale opvang en zo nodig palliatieve zorg.

Deel van de nazorg is ook een geregelde medische controle, vooral met de bedoeling mogelijke uitzaaiingen zo snel mogelijk op te sporen en te behandelen.

Vragen?

Uw arts

Praat met uw behandelend arts over mogelijke symptomen, bijwerkingen of fysieke, psychologische of emotionele problemen. Hij of zij kent uw ziekte en het verloop immers het best.

Andere hulpverleners in het ziekenhuis/de thuiszorg

Alle kankerafdelingen beschikken over gespecialiseerde zorgverleners die u kunnen helpen met praktische en emotionele problemen: verpleegkundigen, psychologen, sociaal werkers, diëtisten, logopedisten, kinesitherapeuten enz. Vraag naar hen in het ziekenhuis of bij uw thuiszorgorganisatie.

Zorgvrijwilligers van Kom op tegen Kanker

In een 40-tal ziekenhuizen en campussen in Vlaanderen en Brussel heeft Kom op tegen Kanker goed opgeleide vrijwilligers. Zij verzekeren een permanentie op bepaalde afdelingen van het ziekenhuis. Die vrijwilligers nemen de tijd om naar u te luisteren, met u te praten, u te helpen zoeken naar geschikte informatie, uw problemen te signaleren aan de zorgverleners enz. Vraag ernaar op de afdeling waar u behandeld wordt of raadpleeg de agenda van uw regio.

Lotgenotengroepen

Forum

baarmoederkanker

Hallo
Ik heb baarmoederkanker maar  door uizaaiingen kan ik niet geopereerd worden dus eerst chemo waar ik veel negatieve punten bij ondervind namelijk haaruitval, vermoeidheid, maagpijn, rugpijn, hoofdpijn en geen zin in vrijen waar ik me allemaal slecht bij voel.
Zijn er lotgenoten die hun ervaring willen delen want ik heb geen idee hoe hiermee om te gaan en voel me schuldig tegenover mijn man.

cyste op eierstok, verhoogde CTA 125 waarde

In mei ben ik voor een routinecontrole naar de gynaecoloog gegaan. Ze vond dat mijn baarmoederslijmvlies toch wel heel dik was maar aangezien ik een paar dagen later mijn maandstonden moest krijgen, wou ze mij nadien terugzien. na een week was het beeld nog altijd niet goed en heeft ze mij naar een specialist in het ziekenhuis gestuurd. Die heeft een cyste op mijn linker eierstok gevonden met daarin een aantal poliepen, die er volgens hem niet goed uit zag. Het was allemaal nog redelijk klein maar mijn CTA 125 zijn ook verhoogd dus hebben ze beslist om baarmoeder en beide eierstokken te verwijderen. Ik ben 49 jaar dus ik heb geen kinderwens