Ga niet onder de zonnebank

Zowel de uv-stralen die van de zon komen als van de zonnebank zijn kankerverwekkend. In die zin zijn zonnebanken even schadelijk als de zon. Maar stralen van de zonnebank zijn veel intenser dan die van de zon. 

Zonnebanken geven uv-licht met een straling gelijk aan een uv-index 12 (de uv-index geeft de kracht weer van de zonnestralen). Dat is ruim hoger dan de uv-index van de zon in België, die meestal onder de 6 ligt. In de praktijk incasseer je dus tijdens een zonnebanksessie altijd meer uv-straling dan wanneer je dezelfde tijd onder de echte zon doorbrengt. Op korte termijn is het resultaat een bruin kleurtje. Dat kleurtje zal verdwijnen, maar je huid blijft beschadigd. 

Zonnebank

De wet in ons land bepaalt dat jongeren onder de 18 en mensen met huidtype 1 geen toegang mogen krijgen tot de zonnebank. Na de eerste zonnebankbeurt moet je minstens 48 uur wachten tot de volgende beurt. Bij de volgende beurten moet een minimuminterval van 24 uur worden gerespecteerd. Je bent ook verplicht om tijdens het zonnebanken een beschermende uv-bril te dragen. 

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 31/05/2023 om 14:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Laatst aangepast op