Barbecueën, zo houd je het gezond(er)

Zodra de zon komt piepen, worden ook de barbecuestellen her en der weer bovengehaald.  Barbecueën staat voor zomers genieten, maar heeft helaas ook een keerzijde.

Tijdens het barbecueën ontstaan schadelijke stoffen, namelijk fijn stof, maar ook PAK’s (polycyclische aromatische koolwaterstoffen), die kankerverwekkend zijn. Die stoffen komen vrij door het verbranden van aanmaakblokjes en houtskool, door het vlees dat verbrandt of door vet van het vlees dat op de houtskool drupt (waardoor rook ontstaat). Lees onderstaande tips om te weten hoe je bij het barbecueën het minst schadelijke stoffen produceert.

  • Koop bij voorkeur een barbecue op elektriciteit of gas. Elektrische barbecues en gasbarbecues geven minder rook dan barbecues met houtskool of briketten. Daardoor is de uitstoot van schadelijke stoffen hier veel beperkter, wat gezonder en milieuvriendelijker is.
barbecue
  • Heb je al een houtskoolbarbecue, gebruik dan ‘gezuiverde houtskool’, ‘geagglomereerde gezuiverde houtskool’ of ‘briketten van gezuiverde houtskool’. Deze benamingen moeten duidelijk op de verpakking staan. Dat is een houtskool waaruit alle vluchtige schadelijke stoffen verdwenen zijn, waardoor hij niet meer zou mogen roken bij verbranding. In principe mag volgens de Europese normen enkel gezuiverde houtskool verkocht worden voor het roosteren van voedingsmiddelen. Kokosbriketten zijn een nog gezonder (en duurzamer) alternatief. Ze roken minder, gloeien sneller en worden warmer dan houtskool(briketten).
  • Zorg ervoor dat je vlees niet verbrandt. Begin het eten pas te roosteren wanneer de vlammen verdwenen zijn en de houtskool gloeit en met een laagje witte as is bedekt. Leg niet teveel kolen in je barbecue zodat het niet te warm wordt en plaats je rooster minstens 25 cm boven het vuur om aanbranden te voorkomen.
  • Vermijd te vet vlees. Wanneer het vet op de kolen valt, komen de schadelijke stoffen vrij. Dat kun je vermijden door een aluminium lekbak op de houtskool te leggen waar het vet in druipt. In gas- en elektrische barbecues zijn al sleuven voorzien die het vet opvangen.
  • Veel kankerverwekkende stoffen kun je vermijden door vlees, gevogelte en vis minstens een halfuur afgedekt in de koelkast te marineren (in een marinade van bijvoorbeeld olijfolie, citroensap en look). Het zure milieu van de marinade helpt de vorming van schadelijke stoffen tegengaan. Dep gemarineerde voedingswaren voor het roosteren wel eerst droog.
  • Eet rood vlees met mate, vermijd bewerkt vlees en gerookte producten (want die bevatten al PAK’s). Groenten en vleesvervangers zijn op de barbecue goede alternatieven voor rood en bewerkt vlees. Serveer bij de barbecue ook peulvruchten, groenten en fruit.

Als je deze tips in acht neemt, kun je gerust eens genieten van een barbecue bij mooi weer, maar doe het met mate. Zorg er ook voor dat je tijdens het barbecueën niet in de rook staat zodat je geen PAK’s inademt. Volg ook het stookadvies van de Vlaamse Milieumaatschappij en barbecue liever niet bij windstil weer. De rook -die fijn stof bevat- blijft dan hangen en veroorzaakt luchtvervuiling. 

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 01/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Laatst aangepast op