Kan ik tijdelijk of definitief een andere functie opnemen? Wat zijn de voorwaarden en de gevolgen?

De werkgever is niet verplicht om in te gaan op je vraag om tijdelijk of definitief een andere functie op te nemen. De bestaande arbeidsovereenkomst werd immers gesloten met het oog op het uitoefenen van een welbepaalde functie.

Het is evenwel niet uitgesloten dat je werkgever oren heeft naar je vraag. Meestal wordt dit dan geformaliseerd in een bijlage aan de arbeidsovereenkomst (waarbij functie, termijn, loon ... overeengekomen worden). Wanneer de functie lager vergoed wordt, zul je dit lager loon ontvangen. Indien niet overeengekomen werd dat de wijziging tijdelijk is, heb je niet het recht om terug te keren naar de initiële functie. Goede afspraken maken en ze formaliseren is dus de boodschap.

Ook in het kader van een re-integratietraject kan overeengekomen worden dat je tijdelijk of definitief een andere functie opneemt. Als dit tijdelijk gebeurt, bepaalt de Arbeidsovereenkomstenwet dat je oorspronkelijke arbeidsovereenkomst blijft doorlopen waardoor je dus onder meer je eerder verworven voordelen zult behouden. Je kunt hiervan afwijken door naast je re-integratieplan een aparte bijlage aan je arbeidsovereenkomst op te stellen waarin nieuwe arbeidsvoorwaarden worden bepaald. Maak hierover goede afspraken met je werkgever. 

Wanneer je ziekte gekwalificeerd wordt als beroepsziekte, moet je mogelijk tijdelijk of definitief een schadelijke activiteit stopzetten. Indien mogelijk zal de werkgever jou een andere functie aanbieden. Wordt deze minder betaald, dan past de beroepsziekteverzekering het loonverlies bij.

Lees dit verhaal

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 01/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Laatst aangepast op