Lotgenotencontact en ondersteunende activiteiten voor jongeren

Eens kunnen praten of iets samen doen met een leeftijdsgenoot die hetzelfde als jij meemaakt of heeft meegemaakt ... Lotgenotencontact kan voor jongeren heel belangrijk en waardevol zijn. Vind hieronder heel wat mogelijkheden voor (online) lotgenotencontact en ondersteunende activiteiten voor jongeren met kanker.

Jongerenactiviteiten Kom op tegen Kanker

Ben je tussen 16 en 35 jaar en heb je kanker (gehad)? Ontmoet leeftijdsgenoten die het ook hebben meegemaakt en kom naar een van de jongerenactiviteiten van Kom op tegen Kanker. Voor jongeren die kanker hebben of die net uit behandeling zijn, maar ook voor jongeren die, soms na jaren, voelen dat hun kankerverleden nog steeds hun leven beïnvloedt.

Ontmoetingsdagen

Wil je graag eens ervaringen uitwisselen met lotgenoten? Kennismaken met leeftijdsgenoten die direct snappen wat het betekent om kanker te hebben? Een dagje ertussenuit? Dan zijn de ontmoetingsdagen van Kom op tegen Kanker ideaal voor jou.

De ontmoetingsdagen zijn gratis en met het oog op de bereikbaarheid altijd in de buurt van een station.

Ontmoetingsdagen jongeren - karting - Copyright: Luc Roymans

Vakantie met lotgenoten aan zee

Vijf dagen weg van het ziekenhuis of thuis, misschien wel een welgekomen rustpauze. Je krijgt de kans om leeftijdsgenoten te ontmoeten die in hetzelfde schuitje zitten als jij. Alles in jouw tempo. Alles mag, niets moet.

Geen verplichte gesprekken over kanker, wel een vrij aanbod. Ga uit de bol tijdens de golf of de fuif, laat je verwennen in het wellnesscentrum, geniet van een luchtdoop, een etentje of kom gewoon even tot jezelf.

Dit initiatief van Kom op tegen Kanker is in handen van een geweldige begeleidingsploeg met vier verpleegkundigen, die jou - in overleg met je behandelend arts - graag alle nodige zorgen geven. Elk jaar in oktober in Oostende. Gratis. 

Online lotgenotencontact

Andere initiatieven

 • FLAYA is een lotgenotengroep voor jongeren en jongvolwassenen (18-39 jaar) in Vlaanderen. Zij organiseren maandelijks een activiteit.
 • Lost & co: voor iedereen, en in het bijzonder jonge mensen, die zich verloren voelen. Neem een kijkje bij Lost & co om een compagnon of ‘graag-gedaan-bon’ in de regio Lier aan te vragen.
 • Care4AYA vzw: organiseert regelmatig live en digitale AYA consultaties en infosessies. Op basis van de ervaringen van jongeren met kanker ontwikkelde de organisatie de box 'Jong en Kanker', een hulpmiddel om met een kankerervaring om te gaan.
 • KameleonCocktail vzw: wil jongeren die kanker hebben of hadden een hart onder de riem steken. Een initiatief van Jasper Decock, die zelf als twintiger lymfeklierkanker kreeg. 
 • Adoweekend: voor jongeren tussen 14 en 18 jaar die op de afdeling hemato-oncologie in het UZ Gent, UZ Antwerpen of UZ Brussel werden of worden behandeld.
 • Powder days: helpt je een nieuwe normaal te vinden met behulp van uitdagende outdoor avonturen. Als jongvolwassene met de diagnose kanker verleg je grenzen en ga je de uitdaging aan met jezelf, je lichaam en met andere lotgenoten op een positieve en sportieve wijze.
 • Samana: organiseert regelmatig workshops voor jongeren (20-40j) die chronisch ziek zijn.
 • Warriors against cancer: biedt inspirerende workshops, activiteiten en fotoshoots die je zelfbeeld helpen te herstellen.
 • Add Perspective: ex-kankerpatiënt Pieter helpt AYA's meer voldoening te vinden aan de hand van drie filosofische vaardigheden.
 • De Hersenletsel Liga somt enkele initiatieven voor lotgenotencontact op voor jongeren met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH).
   

Voor alle leeftijden

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 06/02/2023 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Laatst aangepast op