Immuuntherapie bij multipel myeloom

Immuuntherapie (ook immunotherapie genoemd) is een behandeling met medicijnen die onze natuurlijke afweer of immuniteit stimuleren om de kankercellen aan te vallen en op te ruimen. Voor mensen met multipel myeloom zijn op dit ogenblik onder andere de volgende medicijnen beschikbaar: thalidomide (het vroegere Softenon), lenalidomide (merknaam Revlimid) en pomalidomide (Imnovid).

Thalidomide, lenalidomide en pomalidomide noemt men ook immunomodulatoren (in het Engels immunomodulatory drugs of IMiD's). Immunomodulatoren worden vaak gebruikt in combinatie met andere geneesmiddelen (bijv. corticosteroïden).

Bijwerkingen

Over het algemeen leidt een behandeling met immunotherapie tot andere bijwerkingen dan bijvoorbeeld chemotherapie. Dat komt doordat immunotherapie zich zoveel mogelijk alleen op de kankercellen richt. Andere behandelingen zoals chemotherapie tasten de gezonde cellen meer aan.

Mogelijke bijwerkingen van thalidomide zijn slaperigheid, beven, duizeligheid, obstipatie, huiduitslag, tragere hartslag en tintelingen in vingers en voeten. Lenalidomide is krachtiger dan thalidomide en geeft minder en andere bijwerkingen. Pomalidomide wordt voorbehouden voor een later ziekteherval. De belangrijkste nevenwerking is (tijdelijke) onderdrukking van de gezonde bloedvormende cellen.

Meer informatie