Immuuntherapie bij huidkanker (melanoom)

Als een melanoom al is uitgezaaid bij de diagnose, wordt er soms niet geopereerd maar onmiddellijk voor een behandeling met medicijnen gekozen. Afhankelijk van het type melanoom kan dat immuuntherapie of doelgerichte therapie zijn.

Immuuntherapie (ook immunotherapie genoemd) is een behandeling met medicijnen die onze natuurlijke afweer of immuniteit stimuleren om de kankercellen specifiek aan te vallen en op te ruimen. Sommige patiënten met een vergevorderd uitgezaaid melanoom krijgen bijvoorbeeld ipilimumab (merknaam Yervoy), nivolumab (Opdivo) of pembrolizumab (Keytruda) of de combinatie van ipilimumab en nivulomab toegediend.

Bijwerkingen

Over het algemeen leidt een behandeling met immunotherapie tot andere bijwerkingen dan bijvoorbeeld chemotherapie. Dat komt doordat immunotherapie zich zoveel mogelijk alleen op de kankercellen richt. Andere behandelingen zoals chemotherapie tasten de gezonde cellen meer aan.

Hoeveel klachten er ontstaan, ligt aan het type medicijn en verschilt per persoon. Soms zijn er geen of weinig bijwerkingen, soms is er een plaatselijke bijwerking of zijn er bijwerkingen door het hele lichaam.

Treden er bijwerkingen op, dan heeft dat te maken met het overmatig werken van het immuunsysteem. Door immunotherapie leert het afweersysteem de kankercellen te herkennen als lichaamsvreemd. In sommige gevallen worden hierdoor echter ook eigen organen als lichaamsvreemd gezien. Daardoor ontstaat er een afweerreactie tegen deze organen. Dat noemen we een auto-immuunreactie. Deze reactie kan zich op alle organen richten, bijvoorbeeld de huid, darmen, longen, het hart, de gewrichten, ogen en onze zenuwen. Het kan resulteren in bijvoorbeeld huidafwijkingen, diarree, kortademigheid, gewrichtspijnen en extreme vermoeidheid.

Het is belangrijk om alle mogelijke bijwerkingen meteen aan uw arts te signaleren. Ook schijnbaar banale klachten kunnen immers wijzen op een auto-immuunreactie.

Over het algemeen zijn de bijwerkingen van immunotherapie goed te behandelen. Bespreek ze met uw behandelend arts die u raad kan geven hoe u er het best mee omgaat. Soms zal de arts een ander medicijn voorschrijven tegen de bijwerkingen. Als u last hebt van ernstige bijwerkingen, kan het ook gebeuren dat uw arts een andere soort immunotherapie voorstelt.