Immunotherapie bij huidkanker (melanoom)

Als een melanoom al is uitgezaaid bij de diagnose, wordt er soms niet geopereerd maar onmiddellijk voor een behandeling met medicijnen gekozen. Afhankelijk van het type melanoom kan dat immuuntherapie, doelgerichte therapie of chemotherapie zijn.

Immuuntherapie (ook immunotherapie genoemd) is een behandeling met medicijnen die onze natuurlijke afweer of immuniteit stimuleren om de kankercellen specifiek aan te vallen. Sommige patiënten met een vergevorderd uitgezaaid melanoom krijgen bijvoorbeeld ipilimumab (merknaam Yervoy), nivolumab (merknaam Opdivo) of pembrolizumab (merknaam Keytruda) toegediend.

Bijwerkingen

Immuuntherapie kan bijwerkingen zoals huiduitslag, jeuk, diarree en vermoeidheid veroorzaken. Uw behandelend arts zal bij de start van de therapie alle bijwerkingen in detail met u bespreken en u vertellen hoe u er het best mee omgaat. Soms zal de arts een ander medicijn voorschrijven tegen de bijwerkingen.

Forum

Re: GIST tumor

Hi Marleen,
weet je al iets meer van contactdag.
Lieve groetjes
                          Joëlle

blaaskanker

Hallo, wil je medisch onderzoek helpen? Ik werk voor een vertaalbureau, ik heb je hulp nodig om een medische vragenlijst over blaaskanker te herlezen. Het doel is om de vragenlijst te verbeteren, omdat deze zal worden gebruikt voor klinische studies. Het doel is om een nieuwe behandeling voor deze ziekte te vinden. Er is 35 euro voor je tijd. Dankjewel.