Immunotherapie bij huidkanker (melanoom)

Als een melanoom al is uitgezaaid bij de diagnose, wordt er soms niet geopereerd maar onmiddellijk voor een behandeling met medicijnen gekozen. Afhankelijk van het type melanoom kan dat immuuntherapie, doelgerichte therapie of chemotherapie zijn.

Immuuntherapie (ook immunotherapie genoemd) is een behandeling met medicijnen die onze natuurlijke afweer of immuniteit stimuleren om de kankercellen specifiek aan te vallen. Sommige patiënten met een vergevorderd uitgezaaid melanoom krijgen bijvoorbeeld ipilimumab (merknaam Yervoy), nivolumab (merknaam Opdivo) of pembrolizumab (merknaam Keytruda) toegediend.

Bijwerkingen

Immuuntherapie kan bijwerkingen zoals huiduitslag, jeuk, diarree en vermoeidheid veroorzaken. Uw behandelend arts zal bij de start van de therapie alle bijwerkingen in detail met u bespreken en u vertellen hoe u er het best mee omgaat. Soms zal de arts een ander medicijn voorschrijven tegen de bijwerkingen.

Forum

VERMOEDEN EPINDYMOOM CERVICAAL RUGGEMERG

Mijn naam is Erik en ik ben 57 jaar.

Sedert enkele maanden had ik last van paresthesieen (tintelingen) in beide handen.

Er werd een mri-scan genomen van het ruggemerg, later ook met contrastvloeistof.
Er is vermoedelijk een epindimoom aanwezig in het ruggemerg.

Heeft er iemand ervaring met een dergelijke diagnose?

Erik

bloeduitslagen

Dinsdag moet ik met mijn zoon van 12 naar de oncoloog. Hij heeft al 3 jaar periodes met aanvallen van Tachycardie, mydriase, verminderd bewustzijn, hartkloppingen , misselijkheid, duizeligheid, (heel heftige ) vapeurs, migraine,gewrichtspijn.

Hij heeft ook al drie jaar lang diarree en heftige krampen die vaak al optreden terwijl hij zelfs nog aan het eten is. Sinds een 4 tal maanden valt hij ook af (8 kilo nu, hij was wel te zwaar).

De aanvallen komen steeds vaker voor, duren langer (vroeger slechte periode= week of 2 drie, dan weer enkele betere weken. Nu zit hij al 8 weken in zijn slechte periode)  en worden