Doelgerichte therapie bij huidkanker (melanoom)

Is een melanoom al uitgezaaid bij de diagnose? Dan wordt er soms niet geopereerd maar onmiddellijk gekozen voor een behandeling met medicijnen. Afhankelijk van het type melanoom kan dat immunotherapie of doelgerichte therapie zijn.

Gerichte of doelgerichte therapie (targeted therapy) is een behandeling met medicijnen die doelgericht de groei van kankercellen kan afremmen of stoppen.

Met DNA-onderzoek of moleculair onderzoek kan een arts veranderingen ontdekken in het DNA van kankercellen. Die veranderingen of ‘mutaties’ zitten niet in het DNA van gezonde cellen. Ze kunnen de reden zijn dat de kankercellen blijven groeien en delen. Doelgerichte medicijnen kunnen inwerken op die veranderingen en de groei van kanker remmen.

Heb je een mutatie in het BRAF-gen, dan stelt je arts mogelijk een doelgerichte behandeling voor met een BRAF-remmer in combinatie met een MEK-remmer. Momenteel worden bij uitgezaaid melanoom deze combinaties van BRAF- en MEK-remmers gebruikt: dabrafenib (merknaam Tafinlar) plus trametinib (Mekinist), encorafenib (Braftovi) plus binimetinib (Mektovi), en vemurafenib (Zelboraf) plus cobimetinib (Cotellic).

Het onderzoek naar het DNA van kankercellen en de ontwikkeling van doelgerichte medicijnen zijn volop in evolutie. Daardoor komen er regelmatig nieuwe medicijnen bij.

Bijwerkingen

Bij doelgerichte therapie verschillen de bijwerkingen per medicijn. Ook je conditie en je leeftijd spelen een rol. Doelgerichte medicijnen hebben andere nevenwerkingen dan de klassieke bijwerkingen van chemotherapie. Ze werken doelgerichter in op de kwaadaardige cellen en tasten minder gezond weefsel aan.

Mogelijke bijwerkingen zijn onder andere koorts (bij dabrafenib), overgevoeligheid aan zonlicht (bij vemurafenib) en maag-darm- en gewrichtsklachten (bij encorafenib).

Elk medicijn heeft specifieke mogelijke bijwerkingen. Je arts of een verpleegkundige geeft je daarover op voorhand meer uitleg. Bespreek zelf ook op tijd problemen of symptomen met je arts. Hij kan jou raad kan geven hoe je er het best mee kunt omgaan.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 27/03/2023 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan prof. dr. Marjan Garmyn, dr. Vibeke Kruse en prof. dr. Bart Neyns
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op