Hormoontherapie bij borstkanker

Ongeveer 80 procent van de borstkankers zijn hormoongevoelig. Bij deze borstkankers kan het vrouwelijk hormoon oestrogeen, dat in het lichaam wordt aangemaakt, de groei van borstkankercellen bevorderen. Hormoontherapie (ook hormonale therapie, antihormoontherapie of antihormonale therapie genoemd) wordt voorgesteld bij alle vrouwen en mannen met hormoongevoelige borstkanker, meestal voor een periode van vijf tot tien jaar. 

Antihormoontherapie kan op twee verschillende manieren werken. Sommige antihormoonbehandelingen, zoals tamoxifen (merknaam Nolvadex) leggen de werking van het vrouwelijk hormoon stil. Andere, de aromataseremmers, zorgen ervoor dat er geen vrouwelijk hormoon wordt aangemaakt. Dat laatste type medicijn is alleen geschikt voor vrouwen in de menopauze. Voorbeelden van aromataseremmers zijn letrozole (merknaam Femara), anastrazole (Arimidex) en exemestane (Aromasin).

Bijwerkingen

Afhankelijk van het type medicijn kunnen ook hier bijwerkingen optreden zoals warmteopwellingen, gewrichtsklachten, vaginale veranderingen, minder zin in seks, gewichtstoename, concentratiestoornissen en slapeloosheid.