Negen vragen over hoofdhuidkoeling

Sommige soorten chemotherapie leiden tot tijdelijke haaruitval. Hoofdhuidkoeling kan dat helpen voorkomen of beperken. Je wordt dan mogelijk niet of minder kaal. Wie komt in aanmerking voor hoofdhuidkoeling? Wat houdt het in en hoe groot is de kans op slagen?

Wat is hoofdhuidkoeling?

Haaruitval is voor veel mensen met kanker emotioneel zwaar. Hoofdhuidkoeling vergroot de kans dat je je haar niet of minder verliest. Bij hoofdhuidkoeling krijg je voor, tijdens en na elke chemotherapiebeurt een koude kap op het hoofd. Deze ijskap koelt je hoofdhuid. De temperatuur van je hoofdhuid is dan tussen de 15 en 25 graden, dus lager dan je normale lichaamstemperatuur.

Hoe werkt hoofdhuidkoeling?

Chemotherapie vernietigt kankercellen of remt de groei ervan. Het tast ook gezonde cellen aan, waaronder haarcellen. Als je een ijskap draagt, vernauwen de bloedvaten in je hoofdhuid. Daardoor kunnen de chemomedicijnen de haarwortels minder goed bereiken en raken de haarcellen minder beschadigd.

Mai Van Roie 8. Foto Filip Claessens

Wie komt in aanmerking?

Of je in aanmerking komt, hangt onder andere af van de soort chemotherapie die je krijgt. Ook het type kanker speelt een rol: bij leukemie, beenmergkanker of lymfeklierkanker is hoofdhuidkoeling niet mogelijk. Vraag hierover meer uitleg aan je arts.

Hoe groot is de kans op succes?

De resultaten of slaagkansen van hoofdhuidkoeling hangen sterk af van de soort en hoeveelheid chemomedicijnen. Ze verschillen ook per patiënt. Vooral in het begin van de behandeling kan er toch licht tot matig haarverlies optreden. Dat betekent niet noodzakelijk dat de koeling niet aanslaat.

Worden kankercellen die zich eventueel al in de hoofdhuid bevinden, door koeling niet minder goed behandeld?

Nee, onderzoek heeft uitgewezen dat er geen nadelige invloed is op het ziekteverloop.

Zijn er neveneffecten?

De meeste patiënten verdragen de ijskap goed. De ergste koude voel je in de eerste 10 tot 15 minuten. Dat kan gepaard gaan met een licht gevoel in het hoofd. Door de kou kun je ook last krijgen van hoofdpijn. Een pijnstiller kan dan helpen.

Kun je stoppen met hoofdhuidkoeling?

Je kiest zelf of je hoofdhuidkoeling wilt proberen of niet. Heb je te veel last van de koude of heeft de hoofdhuidkoeling niet het gewenste resultaat? Je kunt op elk moment aan je arts of een verpleegkundige vragen om ermee te stoppen.

Waar kun je naartoe voor hoofdhuidkoeling?

Veel ziekenhuizen in België bieden hoofdhuidkoeling aan. Ze doen dat meestal alleen maar voor behandelingen waarbij hoofdhuidkoeling een (relatief) goede slaagkans heeft. Infomeer in jouw ziekenhuis of het hoofdhuidkoeling aanbiedt en of je in aanmerking komt.

Wat kost hoofdhuidkoeling?

Voor de patiënt is hoofdhuidkoeling gratis. De ziekenhuizen of externe sponsors betalen de kosten ervan.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 01/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan Annemarie Coolbrandt en Sonja Borgenon, UZ Leuven
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op