Hoofdhuidkoeling: negen vragen en antwoorden

Sommige soorten chemotherapie leiden tot tijdelijke haaruitval. Hoofdhuidkoeling kan dat helpen voorkomen of beperken. U wordt dan mogelijk niet of minder kaal. Wie komt in aanmerking voor hoofdhuidkoeling? Wat houdt het in en hoe groot is de kans op slagen?

Wat is hoofdhuidkoeling?

Haaruitval is voor veel mensen met kanker emotioneel zwaar. Hoofdhuidkoeling vergroot de kans dat u uw haar niet of minder verliest. Bij hoofdhuidkoeling krijgt u voor, tijdens en na elke chemotherapiebeurt een koude kap op het hoofd. Deze ijskap koelt uw hoofdhuid. De temperatuur van uw hoofdhuid is dan tussen de 15 en 25 graden, dus lager dan uw normale lichaamstemperatuur.

Hoe werkt hoofdhuidkoeling?

Chemotherapie vernietigt kankercellen of remt de groei ervan. Het tast ook gezonde cellen aan, waaronder haarcellen. Als u een ijskap draagt, vernauwen de bloedvaten in uw hoofdhuid. Daardoor kunnen de chemomedicijnen de haarwortels minder goed bereiken en raken de haarcellen minder beschadigd.

Wie komt in aanmerking?

Of u in aanmerking komt, hangt onder andere af van de soort chemotherapie die u krijgt. Ook het type kanker speelt een rol: bij leukemie, beenmergkanker of lymfeklierkanker is hoofdhuidkoeling niet mogelijk. Vraag hierover meer uitleg aan uw arts.

Hoe groot is de kans op succes?

De resultaten of slaagkansen van hoofdhuidkoeling hangen sterk af van de soort en hoeveelheid chemomedicijnen. Ze verschillen ook per patiënt. Vooral in het begin van de behandeling kan er toch licht tot matig haarverlies optreden. Dat betekent niet noodzakelijk dat de koeling niet aanslaat.

Worden kankercellen die zich eventueel al in de hoofdhuid bevinden, door koeling niet minder goed behandeld?

Nee, onderzoek heeft uitgewezen dat er geen nadelige invloed is op het ziekteverloop.

Zijn er neveneffecten?

De meeste patiënten verdragen de ijskap goed. De ergste koude voelt u in de eerste 10 tot 15 minuten. Dat kan gepaard gaan met een licht gevoel in het hoofd. Door de kou kunt u ook last krijgen van hoofdpijn. Een pijnstiller kan dan helpen.

Kunt u stoppen met hoofdhuidkoeling?

U kiest zelf of u hoofdhuidkoeling wilt proberen of niet. Hebt u te veel last van de koude of heeft de hoofdhuidkoeling niet het gewenste resultaat? U kunt op elk moment aan uw arts of een verpleegkundige vragen om ermee te stoppen.

Waar kunt u naartoe voor hoofdhuidkoeling?

Veel ziekenhuizen in België bieden hoofdhuidkoeling aan (zie deze lijst van ziekenhuizen). Ze doen dat meestal alleen maar voor behandelingen waarbij hoofdhuidkoeling een (relatief) goede slaagkans heeft. Infomeer in uw ziekenhuis of het hoofdhuidkoeling aanbiedt en of u in aanmerking komt.

Wat kost hoofdhuidkoeling?

Voor de patiënt is hoofdhuidkoeling gratis. De ziekenhuizen of externe sponsors betalen de kosten ervan.

Lees ook