Onderzoeken en diagnose van hoofd-halskanker

De specialist onderzoekt gericht je mond-, neus- en keelholte. Hij voelt ook of er verdikkingen zijn in de hals, op de lippen, op de tong, op het tandvlees of op de kaken. Gezwellen op de lip en vooraan in de mondholte kan de specialist vaak zonder hulpmiddelen bekijken en voelen. Als het probleem dieper in de mond of keelholte zit, gebruikt hij een spiegel. Die spiegel is vergelijkbaar met een tandartsspiegeltje met een lang handvat.

De laatste tijd wordt spiegelen vaker vervangen door een endoscopie, waarbij de arts via je neus de mond, de neus, de keelholte, het slokdarmhoofd of het strottenhoofd inspecteert. Het onderzoek verschilt per orgaan van naam: een laryngoscopie is een onderzoek van het strottenhoofd (de larynx), voor de neus heet het onderzoek een neusendoscopie.

Als de arts bij die onderzoeken een afwijking vaststelt, volgt er een biopsie.

Valt de diagnose hoofd-halskanker, dan kunnen nog andere onderzoeken volgen om te zien hoe groot de tumor is en of er mogelijk uitzaaiingen zijn elders in het lichaam: een CT-scan, een PET-CT-scan of, bij een minderheid van de patiƫnten, een MR-scan (de arts beslist of dat voor jou wel of niet nodig is).

Om te controleren of er uitzaaiingen zijn in de lymfeklieren, doet de arts in bepaalde gevallen een echografie. Als artsen een lymfeklier zien met mogelijk uitzaaiingen, doen ze soms een punctie.

Stadia van hoofd- en halskankers

Met al die onderzoeken kan de arts het stadium van de ziekte vaststellen. Dat is de mate waarin de ziekte zich in het lichaam uitbreidde. De arts houdt rekening met de grootte van de tumor, de eventuele doorgroei van de tumor in het omringende weefsel (T = tumor) en uitzaaiingen in de lymfeklieren (N = nodus) of organen elders in het lichaam (M = metastasen op afstand).

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 02/10/2023 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op