Behandeling van hoofd-halskanker

Verschillende specialisten bespreken samen hoe ze je ziekte het best kunnen behandelen. Dat gebeurt in het multidisciplinair oncologisch consult (MOC). Je huisarts wordt daarbij betrokken en krijgt het verslag. Voor de keuze van de behandeling houden artsen vooral rekening met het stadium van de ziekte, met de plaats waar de tumor zit en met je conditie en je leeftijd. In overleg met jou legt de arts dan de behandeling vast.

De meeste kankers in de keelholte en het strottenhoofd worden behandeld met radiotherapie, al dan niet in combinatie met chemotherapie. Bij een klein aantal pati├źnten is chirurgie de eerste behandeling.

Voor kanker in de mondholte is de vaakst toegepaste behandeling chirurgie, eventueel gevolgd door radiotherapie, al dan niet gecombineerd met chemotherapie voor gevorderde tumoren. Die curatieve behandeling is bedoeld om je te genezen. Bij uitgezaaide hoofd-halskanker stelt de arts je een palliatieve behandeling voor om je klachten zo goed mogelijk onder controle te houden om je overleving te verlengen en je levenskwaliteit te verbeteren.

Stel je arts gerust vragen over de voorgestelde behandelmogelijkheden en over mogelijke bijwerkingen van de behandeling. Als je twijfelt, kan een tweede mening van een andere specialist verhelderend en nuttig zijn.

De behandeling van kanker in het hoofd-halsgebied kan behoorlijk ingrijpend zijn voor hoe je ademhaalt, eet, drinkt en spreekt. Soms zijn er zichtbare gevolgen, zoals littekens in de hals of het gezicht of een tracheotomie als je strottenhoofd weggehaald wordt. De behandeling van hoofd-halstumoren is daarom erg complex en vraagt een gespecialiseerde aanpak van een multidisciplinair team.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 04/12/2023 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan dr. Katrien Bonte, dr. Fr├ęderic Duprez en prof. dr. Sylvie Rottey
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op