Immunotherapie bij hoofd-halskanker

Immunotherapie of immuuntherapie is een nieuwe optie in de behandelingsmogelijheden voor patiënten met een uitgezaaide of niet meer lokaal behandelbare hoofd-halstumor. De immunotherapie kan de enige behandeling zijn of gecombineerd met chemotherapie. Je behandelend arts bespreekt met jou wat de beste optie is.

Immunotherapie of immuuntherapie is een behandeling die je natuurlijke afweer of immuniteit stimuleert om kankercellen aan te vallen en op te ruimen.Voor mensen met een hoofd-halskanker gaat het vandaag vooral om deze medicijnen: nivolumab (merknaam Opdivo) en pembrolizumab (Keytruda).

Bijwerkingen

Of en welke bijwerkingen je krijgt, hangt onder andere af van de soort immunotherapie en van je individuele gevoeligheid. Soms heb je geen of weinig bijwerkingen, maar soms is een ziekenhuisopname nodig voor opvolging en behandeling. De bijwerkingen zijn te wijten aan je harder werkend immuunsysteem. Dat kan bijvoorbeeld leiden tot huidafwijkingen, diarree, kortademigheid, gewrichtspijn, extreme vermoeidheid.

Je arts of een verpleegkundige geeft je op voorhand uitleg over mogelijke bijwerkingen. Het is bij immunotherapie erg belangrijk dat je alle bijwerkingen meteen signaleert. Als je er op tijd bij bent, zijn ze meestal goed te behandelen.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 07/06/2023 om 14:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan dr. Katrien Bonte, dr. Fréderic Duprez en prof. dr. Sylvie Rottey
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op