Wat kunt u zelf doen om te voorkomen dat uw kind begint te roken? En wat als uw kind rookt of ermee begint. Hoe pakt u het aan? 

Drie zittende tieners

De huidige rookwetgeving speelt in elk geval in uw voordeel. Roken is verboden in gesloten publieke ruimtes en op het hele schoolterrein. Dat verkleint alvast de kans dat uw kind ziet roken en met rokers wordt geconfronteerd. Want als kinderen en jongeren veel zien roken, dan gaan ze dit gedrag als de norm beschouwen. Bovendien geldt in ons land een verbod op het verkopen van tabaksproducten aan jongeren onder de 16.

Ouders die zelf roken, doen er goed aan om te stoppen met roken. Als rokende ouder geeft u eigenlijk het slechte voorbeeld. Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen van rokende ouders een groter risico lopen om later zelf roker te worden. Groeien kinderen op in een omgeving waarin wordt gerookt, dan beschouwen ze dit gedrag als de norm. Groeien ze echter op in een omgeving waar er niet wordt gerookt, dan verandert die perceptie.

Kunt u het roken echt niet laten, probeer dan niet te roken in het bijzijn van uw kinderen. Vermijd in elk geval roken binnenshuis. Als u binnen rookt, dan roken uw kinderen mee en dat schaadt hun gezondheid

Ouders die zelf niet roken, verkleinen de kans dat hun kind begint te roken. Maar de kans is helaas niet onbestaande. Er zijn nog veel andere factoren in het spel. Lees welke factoren allemaal meespelen.

Toch kunt u als ouder nog meer doen dan u denkt! Tips en links naar andere websites en brochures.