Veel mensen zijn er zich niet van bewust hoe vaak ze blootgesteld worden aan hormoonverstoorders, chemische stoffen die lijken op onze eigen hormonen. Meer en meer studies wijzen erop dat die blootstelling tijdens de zwangerschap, de kinderjaren en de puberteit uw risico op sommige hormoongevoelige kankers verhoogt. Hoe kunt u nu weten of uw verzorgingsproduct een hormoonverstorende stof bevat? Drie tips.

1. Lees het etiket

Foto iStock In 6 op de 10 producten uit een Nederlands onderzoek werd minstens één hormoonverstorende stof aangetroffen.

Door het etiket van een product aandachtig te lezen kunt u achterhalen welke stoffen erin verwerkt zijn. En dat zijn er voor de meeste producten heel wat. Sommige stoffen waaronder parabenen worden toegevoegd om uw product beter te doen bewaren. Andere stoffen zorgen voor de lekkere geur en nog andere om een zacht gevoel op uw huid te geven. Aan zonnecrèmes wordt vaak ook een chemische uv-filter toegevoegd. Sommige van die stoffen werden door het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) op de lijst van de zeer zorgwekkende stoffen gezet. Voor andere stoffen bestaat er een vermoeden dat ze de werking van het hormonaal systeem verstoren. Ze worden dan ook potentiële hormoonverstoorders genoemd.  

Hoe vaak die (potentieel) hormoonverstorende stoffen in de producten voorkomen werd duidelijk uit een Nederlands onderzoek van de organisatie Tegengif die 110 veelgebruikte verzorgingsproducten onderzocht en de bevindingen samenvatte in een rapport. In 60 % van de producten werd minstens één hormoonverstorende stof aangetroffen. In een aantal producten vonden de onderzoekers zelfs vijf verschillende (potentiële) hormoonverstoorders terug.  

Als we er rekening mee houden dat we dagelijks toch wel een heel aantal producten gebruiken en dat sommige stoffen elkaars werking versterken, dan kunnen we spreken van een cocktaileffect. En ook al zijn de dosissen heel laag, de constante blootstelling aan een combinatie van stoffen baart wetenschappers zorgen. Kom op tegen Kanker raadt daarom aan om voorzichtig te zijn. Het rapport ‘Niet zo mooi’ (pdf) van de Nederlandse organisatie Tegengif geeft een beknopte lijst van stoffen in cosmetica.

2. Zoek een product met een label

Labels zoals Ecogarantie, Ecocert, Cosmébio, Biogarantie, EU Ecolabel, Nordic Swan zijn voorbehouden voor producten die aan een aantal voorwaarden voldoen. Ook al zijn niet alle labels even streng en sluiten ze niet alle hormoonverstoorders uit, de voorkeur geven aan producten met een label is een mooi begin en gemakkelijk toe te passen.

3. Gebruik een app

De Yuka-app bijvoorbeeld herkent producten die in België te koop zijn. Het is een onafhankelijke, gratis te downloaden, Franse app die een database van 500.000 verzorgingsproducten bevat. Na het scannen van de barcode geeft hij een score aan je product en houdt daarbij rekening met de aanwezigheid van onder meer hormoonverstorende stoffen. De app geeft ook telkens aan waarom een product slecht scoort.