De opvatting dat een gelaatsverzorging enkel een vrouwenzaak is, behoort tot de verleden tijd. Een dagcrème voor mannen wordt meer en meer maatschappelijk aanvaard en er bestaan op de markt ook meer en meer huidverzorgingsproducten, speciaal voor mannen.

Een verzorgingsproduct van vrouwlief lenen is niet zo’n goed idee, want een mannen- en een vrouwenhuid zijn verschillend.

Kunnen mannen dan niet gewoon een verzorgingsproduct van vrouwlief lenen? Dat is niet zo’n goed idee want een mannenhuid en een vrouwenhuid zijn verschillend. Door de  productie van testosteron, een typisch mannelijk hormoon, wordt er extra talg aangemaakt. Dat komt het vetweefsel ten goede waardoor de mannelijke huid ruim een vijfde dikker is dan die van de vrouw. Voor mannen is dat goed nieuws: het verouderingsproces verloopt bij hen langzamer dan bij vrouwen. De mannenhuid is ook wat zuurder dan die van de vrouw.

Trakteer uzelf af en toe op een uitgebreide gelaatsverzorging. Heerlijk ontspannend en een echte opkikker! De overige dagen kunt u na de dagelijkse reiniging van uw gelaat een dagcrème en een nachtcrème gebruiken.

Uitgebreide gelaatsverzorging in vijf stappen

Aanbrengen lotion zonder alcohol Lotion zonder alcohol

Stap 1: Reinigen

 • Gebruik een zachte reinigingsmelk of -gel
 • Ga met lange zachte bewegingen over het gezicht.
 • Verwijder de melk of de gel met een zachte doek.

Stap 2: Lotion

 • Gebruik een lotion zonder alcohol want alcohol heeft een uitdrogend effect. 
 • Breng de lotion zachtjes aan op de huid (verstuiven, met de hand aanbrengen of met een watje uitwrijven).

Stap 3: Lichte scrub

 • Gebruik een scrub met een fijne, kleine korrel. Of een enzymatische peeling, zonder korrel en heel zacht voor de huid.
 • Breng de scrub aan en laat het product schuimen. 
 • Spoel voorzichtig af met water.
 • Dep het gelaat daarna droog met een tissue, liefst zonder wrijven.

Stap 4: Oogmassage

 • Masseer de huid met een speciale oogcrème.
 • Ga zacht van binnen naar buiten.

Stap 5: Zacht masker

Oogmasker Oogmasker

Gelaat

Huidige gezichtsmaskers zijn meestal een echte weldaad voor de huid. Een gezichtsmasker kunt u gerust zelf aanbrengen. Veel vaardigheid vereist het niet en veel tijd hoeft u er niet voor uit te trekken: de gemiddelde ‘rusttijd’ van een masker is vijftien minuten.

Het is wel belangrijk dat u het juiste masker kiest. Als de huid er vaal, droog en dof uitziet, kan een hydraterend masker wonderen verrichten. Een gevoelige huid heeft baat bij een kalmerend en hydraterend masker.

Het ene masker spoelt u na een paar minuten gewoon af met water, een ander laat u drogen om het vervolgens in zijn geheel van het gelaat te trekken.

Vindt u al dit gedoe te omslachtig, dan bestaan er ook maskertjes die u ’s avonds aanbrengt .’s Morgens kunt u het gewoon verwijderen.

Ogen

Een oogmaskertje wordt lokaal aangebracht. Het ontspant en ontzwelt de huid rondom het oog. Er bestaan gebruiksvriendelijke formules waarbij men een patch onder het oog bevestigt en na een tijdje weer weghaalt.

Dagelijkse verzorging en bescherming

Verzorgen en beschermen

Een dagcrème en een nachtcrème: het klinkt voor veel mensen misschien vrij vrouwelijk maar als uw huid het hard te verduren heeft, mag u als man zeker niet twijfelen: gewoon doen! Na uw ziekte kunt u nog beslissen of u ermee doorgaat. Of misschien gebruikt u daarna enkel een dagcrème.

Dagcrème

Als u erg bleek ziet door ziek te zijn, kan een gekleurde dagcrème wonderen doen.
 • De crème moet de huid hydrateren en aangepast zijn aan uw huidtype. Ze beschermt tegen wind en vervuiling. Gebruik een dagcrème die ook beschermt tegen uv-stralen. Reinig het gelaat zorgvuldig. Strijk dan de crème uit van het midden van het gelaat naar de buitenkant en masseer de huid zacht om de crème goed te laten inwerken. Vergeet ook de oren en de hals niet. Als u erg bleek ziet door ziek te zijn, kan een gekleurde dagcrème wonderen doen. Neem een lichte tint, dan valt het zeker niet op. Het geeft je een gezonder kleurtje, het is proberen waard.
 • Gebruik bij voorkeur oogcrème voor de huid rond de ogen. De huid is er dunner en teerder, ze heeft een verminderde bloeddoorstroming en een zwakkere celstofwisseling. Een oogcontourcrème brengt u aan van de binnenste ooghoek naar de buitenste ooghoek. Smeer de gel of crème niet te dicht bij de wimperrand om oogirritaties te vermijden.

Nachtcrème

Bij een erg droge huid kunt u het best een voedende nachtcrème gebruiken. U kunt ook kiezen voor een specifiekere nachtverzorging, zoals een verstevigende crème of een antirimpelcrème.

Serum

Een herstellend serum geeft de huid een boost. Een serum brengt u aan vóór de dag- of nachtcrème maar gebruikt u nooit alleen, altijd in combinatie met een crème.

Bewaren en gebruiken van verzorgingsproducten

Potje zalf
 • Ga liever niet met de vingers in een potje crème. De kans bestaat dat u bacteriën in het potje brengt en daardoor bederft de crème. Kies indien mogelijk voor een potje crème met een pompsysteem.
 • Hoe weet u dat er iets mis is? Als de crème slecht ruikt of er anders uitziet.
 • Bewaar de producten in een koele en donkere ruimte. De badkamer is niet altijd ideaal: door de warmte kunnen bacteriën zich snel vermenigvuldigen.
 • De meeste verzorgingsproducten hebben een beperkte houdbaarheid. Als regel geldt dat eenmaal geopend, het product 24 maanden houdbaar is. Maar na zes maanden vermindert de werking van de actieve bestanddelen al en heeft het product niet meer hetzelfde resultaat.