Een dagelijkse verzorging van onze huid is belangrijk. ’s Morgens reinigt u de huid en daarna brengt u een dagcrème aan om de huid te verzorgen en te beschermen tegen de weersomstandigheden en tegen vervuiling. ’s Avonds reinigt u de huid opnieuw en brengt u een nachtcrème aan.

Als uw huid heel erg gevoelig is geworden door de behandelingen, kunt u de grondige reiniging beter achterwege laten.

Tot de wekelijkse verzorging behoren eventueel een grondige reiniging door de huid te ‘peelen’. Daarvoor kiest u een product met fijne korrels waarmee u zachtjes over het gezicht wrijft. Is uw huid gevoelig, dan kunt u beter kiezen voor een milde peeling op basis van enzymen, zonder ‘korrels’. U laat de peeling eventjes op de huid drogen en wrijft of wast die daarna gewoon af.

Als uw huid heel erg gevoelig is geworden door de behandelingen, kunt u die grondige reiniging beter achterwege laten. U kunt de huid ook verzorgen door een maskertje aan te brengen.

Reinigen

Gezicht reinigen

Neem ’s avonds de tijd om het gelaat te ontdoen van make-up en onzuiverheden. Gebruik een zachte reinigingsmelk of –gel en ga met lange zachte bewegingen over het gezicht. Vergeet de lippen niet. De oogmake-up verwijdert u met een speciaal product voor de ogen. Er bestaan ook praktische reinigingsproducten, vaak in de vorm van vochtige doekjes, die u zowel voor het gelaat als voor de ogen kunt gebruiken. Ze zijn handig op reis, maar ook tijdens een opname in het ziekenhuis. Vervolgens verstuift u lotion over het gelaat. Let op, gebruik een lotion zonder alcohol, want alcohol heeft een uitdrogend effect. Dep het gelaat droog met een tissue, liefst zonder te wrijven. De huid is nu volledig schoon.

Soms is de verleiding groot om ’s avonds in bed te kruipen zonder de ogen af te schminken. Neem altijd de tijd om ze te reinigen, want als er tijdens de slaap restjes van de oogmake-up in het oog terechtkomen, kunnen er vrij ernstige oogirritaties optreden.

Maskers

Gezichtsmaskers worden al sinds de oudheid gebruikt met het oog op kleine schoonheidswondertjes. Egyptenaren brachten op het gelaat een pasta aan die bestond uit het vruchtvlees van abrikozen, vijgen en kokosmelk. Griekse vrouwen gebruikten maskers van aarde. Men dacht dat er onder dat masker allerlei mysterieuze dingen konden gebeuren.

Hun geheimzinnige karakter hebben de maskers tegenwoordig wel verloren. maar de huidige gezichtsmaskers zijn wel een echte weldaad voor de huid.

Gezichtsmasker

Een gezichtsmasker kunt u gerust zelf aanbrengen. Veel vaardigheid vereist het niet en veel tijd hoeft u er niet voor uit te trekken: de gemiddelde ‘rusttijd’ van een masker is vijftien minuten.

Het is wel belangrijk dat u het juiste masker kiest. Als de huid er vaal, droog en dof uitziet, kan een hydraterend masker wonderen verrichten. Een gevoelige huid heeft baat bij een kalmerend en hydraterend masker.

Het ene masker spoelt u na een paar minuten gewoon af met water, een ander laat u drogen om het vervolgens in zijn geheel van het gelaat te trekken.

Vindt u al dit gedoe te omslachtig, dan bestaan er ook maskertjes die u ’s avonds aanbrengt. ’s Morgens kunt u het gewoon verwijderen.

Een oogmaskertje wordt lokaal aangebracht. Het ontspant en ontzwelt de huid rondom het oog. Er bestaan gebruiksvriendelijke formules waarbij u een patch onder het oog bevestigt en na een tijdje weer weghaalt.

Verzorgen en beschermen

Serum

Voor een huid die het hard te verduren heeft, bijvoorbeeld tijdens een chemokuur, is een herstellend serum een aanrader. Een serum brengt u aan vóór de dag- of nachtcrème maar gebruikt u nooit alleen, altijd in combinatie met een crème.

Dagcrème

Dagcrème moet de huid hydrateren en aangepast zijn aan uw huidtype. Ze beschermt tegen wind en vervuiling, en vaak ook tegen uv-stralen.
  • De crème moet de huid hydrateren en aangepast zijn aan uw huidtype. Ze beschermt tegen wind en vervuiling. Veel dagcrèmes beschermen ook tegen uv-stralen. Strijk de crème uit van het midden van het gelaat naar de buitenkant en masseer de huid zacht om de crème goed te laten inwerken. Vergeet ook de oren en de hals niet. Een gekleurde dagcrème kan eventueel de fond de teint overbodig maken.
  • Gebruik bij voorkeur oogcrème voor de huid rond de ogen. De huid is er dunner en teerder, ze heeft een verminderde bloeddoorstroming en een zwakkere celstofwisseling. Een oogcontourcrème brengt u aan van de binnenste ooghoek naar de buitenste ooghoek. Smeer de gel of crème niet te dicht bij de wimperrand om oogirritaties te vermijden.

Nachtcrème

Bij een erg droge huid kunt u het best een voedende nachtcrème gebruiken. U kunt ook kiezen voor een specifiekere nachtverzorging, zoals een verstevigende crème of een antirimpelcrème.

Bewaren en gebruiken van schoonheidsproducten

Potje crème
  • Ga liever niet met de vingers in een potje crème. De kans bestaat dat u bacteriën in het potje brengt en daardoor bederft de crème.
  • Hoe weet u dat er iets mis is? Als de crème slecht ruikt of er anders uitziet.
  • Bewaar de producten in een koele ruimte. De badkamer is niet altijd ideaal: door de warmte kunnen bacteriën zich snel vermenigvuldigen.
  • De meeste schoonheidsproducten hebben een beperkte houdbaarheid. Na zes maanden vermindert de werking van de actieve bestanddelen en heeft het product niet meer hetzelfde resultaat.