Eerste workshop verzorging voor mannen

Verzorgde buitenkant, ontspannen binnenkant
Carl Borstlap
Uit Leven, editie 66, april 2015

Zeven mannen zitten in het Sint-Maartenziekenhuis van Duffel onwennig te wachten voor de allereerste workshop Look good, feel better voor mannen. De workshop bestaat al sinds 1998 voor vrouwen en is nu aan zijn eerste mannelijke editie toe. Omdat het AZ Sint-Maarten eerder al wellnessdagen voor mannen organiseerde, kwam Kom op tegen Kanker bij dit ziekenhuis aankloppen voor de try-out.

Auteur: Liesbet De Vuyst - Fotograaf: Filip Claessens
Foto: Kotk/Filip Claessens, Leven 66, april 2015

Het voelt voor de meeste deelnemers vreemd aan: die spiegel voor hun neus, de handdoek rond hun schouders en de potjes crème op tafel. De mannen lachen hun twijfels weg, maar Carl Borstlap (74) blijft ernstig.

‘Ik heb hier in het ziekenhuis al twee keer een individuele gelaatsverzorging gekregen en weet hoeveel deugd dat kan doen. Ik heb niet getwijfeld om me in te schrijven. Zoals vele kankerpatiënten heb ik last van een droge huid, gewrichtspijnen en tranende ogen en ik hoop dat de schoonheidsconsulente mij tips kan geven om die kwalen te verzachten.’

Foto: Kotk/Filip Claessens, Leven 66, april 2015

Bij het begin van de workshop vertellen de deelnemers over de bijwerkingen van hun behandeling. Consulente Caryl geeft hen praktische tips over geschikte producten, waar die te koop zijn en hoe vaak ze moeten worden aangebracht. Maar een workshop impliceert dat de deelnemers ook moeten werken en tijdens het tweede deel gaan ze zelf aan de slag met crèmes en zalfjes. Ze leren hun huid reinigen, scrubben, masseren en draineren.

Caryl toont hoe ze de producten moeten aanbrengen en illustreert bij enkele deelnemers hoe ze de huid rond hun ogen kunnen masseren om vochtophoping tegen te gaan. De mannen genieten zichtbaar en het wordt zelfs stil. Heel even maar, want dan moeten ze zichzelf een gelaatsmasker aanbrengen en dat is reden genoeg om te lachen. ‘Vanaf nu ga ik langer dan mijn vrouw in de badkamer zitten, daar komen zeker problemen van’, merkt een deelnemer op. ‘Daarvoor kom ik vooral’, zegt Carl, ‘om lotgenoten te horen vertellen en samen te lachen. Ik ben altijd heel sociaal geweest, contact hebben met mensen ging als vanzelf. Nu ik ziek ben, moet ik dat soms wat forceren. Zulke bijeenkomsten zijn daar heel geschikt voor.’

Ik ben blij dat ik nu weet hoe ik mijn buitenkant gezonder kan maken, jammer dat die zalfjes en crèmes inwendig niets kunnen oplossen. Alhoewel, onrechtstreeks hebben ze ervoor gezorgd dat ik nu ontspannen naar huis kan.

Als het gelaatsmasker aangebracht is, mogen de mannen een deugddoend voetbad nemen met Dode-Zeezout en olijfolie. ‘Alsof we op vakantie geweest zijn’, omschrijven de deelnemers de workshop na afloop. Carl wil nog niet naar huis. ‘Ik hou enorm van tuinieren, maar heb zo’n last van mijn schouders’. Daarom leert Caryl de groep nog enkele eenvoudige oefeningen om de bloedcirculatie te stimuleren. ‘Die wil ik thuis zeker doen’, zegt Carl. ‘Ik heb veel bijgeleerd: eenvoudige trucjes en middeltjes die vrouwen al lang kennen, maar voor ons mannen zijn die nog onbekend terrein. Ik ben blij dat ik nu weet hoe ik mijn buitenkant gezonder kan maken, jammer dat die zalfjes en crèmes inwendig niets kunnen oplossen. Alhoewel, onrechtstreeks hebben ze ervoor gezorgd dat ik nu ontspannen naar huis kan.’

 

Uw reactie op dit verhaal is altijd welkom. Mail ons via leven@komoptegenkanker.be.

Workshops verzorging voor mannen

Look good, feel better is een workshop waar mannen vooral tips krijgen rond huidverzorging, info en tips over scheren, hand- en voetverzorging, hoofdbescherming en specifieke problemen als lymfoedeem of paarse vlekken in het gezicht, acné enz.

Waar en wanneer?

De workshop loopt op dit moment al in het UZA Antwerpen, AZ Sint-Maarten Duffel, AZ Sint-Dimpna Geel, ZOL Genk en Jessaziekenhuis Hasselt. Concrete data en plaatsen vindt u in de agenda. Gebruik de zoekfilter om bijv. enkel activiteiten binnen één ziekenhuis te tonen (filter > verfijn op organisatie > vink het ziekenhuis aan), of enkel activiteiten in uw regio (filter > verfijn op provincie).

Leven

Dit artikel is verschenen in het magazine Leven van Kom op tegen Kanker. U kunt hier alle verhalen uit het magazine lezen.