Doelgerichte therapie bij slokdarmkanker

Doelgerichte of gerichte therapie (in het Engels targeted therapy genoemd) is een mogelijke behandeling bij slokdarmkanker en gebeurt met medicijnen die doelgericht de groei van kankercellen afremmen of stoppen.

Een voorbeeld van zo’n geneesmiddel is trastuzumab (merknaam Herceptin). Trastuzumab wordt toegediend aan patiënten met een adenocarcinoom van de overgang slokdarm-maag dat grote hoeveelheden van een specifiek eiwit (HER2) aanmaakt. Bij deze patiënten wordt de behandeling met trastuzumab gecombineerd met chemotherapie.

Bijwerkingen

Over het algemeen hebben doelgerichte medicijnen andere nevenwerkingen dan bijvoorbeeld chemotherapie. Ze richten zich specifieker op de kwaadaardige cellen zodat gezond weefsel gespaard kan worden.

De bijwerkingen van trastuzumab zijn doorgaans vrij mild. De meest voorkomende zijn vermoeidheid, diarree en een allergische reactie op de geneesmiddelen: rillingen, koorts, misselijkheid, piepende ademhaling, hoofdpijn en zwakte. Na de behandeling verdwijnen de meeste bijwerkingen. Bespreek de bijwerkingen met uw behandelend arts die u raad kan geven hoe u er het best mee omgaat.

Meer informatie