Doelgerichte therapie bij nierkanker

Door een betere kennis van het ontstaan van bepaalde kankers, is er de laatste jaren een nieuwe generatie medicijnen die veel doelgerichter de kankercellen beïnvloeden.

Een van deze ‘doelgerichte therapieën’ (targeted therapies) die soms wordt toegepast bij gevorderde nierkanker zijn zogenaamde angiogeneseremmers. Dat zijn medicijnen die de vorming van bloedvaten in en rond de tumor tegengaan, waardoor de tumor niet meer kan groeien en afsterft. Deze behandelingen zijn dikwijls ook in pilvorm beschikbaar. Voorbeelden van angiogeneseremmers bij nierkanker zijn sunitinib (merknaam Sutent), pazopanib (merknaam Votrient), sorafenib (merknaam Nexavar) en axitinib (merknaam Inlyta).

Celcyclus-remmende medicijnen (ook celcyclus-remmers genoemd) zijn een andere soort doelgerichte medicijnen die soms worden toegediend bij gevorderde nierkanker. Celcyclus-remmende medicijnen gaan de deling van kankercellen tegen. Dit vertraagt de groei en verspreiding van de nierkankercellen. Voorbeelden van celcyclus-remmende medicijnen bij nierkanker zijn everolimus (merknaam Afinitor) en temsirolimus (merknaam Torisel).

Bijwerkingen

De ernst en frequentie van bijwerkingen verschillen van product tot product. Mogelijke bijwerkingen van angiogeneseremmers zijn hoge bloeddruk, mondontsteking, smaakstoornissen, diarree, huidproblemen, ontregeling van de schildklier ... Uw arts kan u vertellen hoe u het best omgaat met deze bijwerkingen.

De werking van celcyclus-remmende medicijnen beperkt zich tot de kankercellen, waardoor de gezonde cellen grotendeels gespaard blijven. Deze behandeling heeft daardoor minder bijwerkingen dan bijvoorbeeld gewone chemotherapie en angiogeneseremmers.

Meer informatie

Lotgenotengroepen

Forum

bloeduitslagen

Dinsdag moet ik met mijn zoon van 12 naar de oncoloog. Hij heeft al 3 jaar periodes met aanvallen van Tachycardie, mydriase, verminderd bewustzijn, hartkloppingen , misselijkheid, duizeligheid, (heel heftige ) vapeurs, migraine,gewrichtspijn.

Hij heeft ook al drie jaar lang diarree en heftige krampen die vaak al optreden terwijl hij zelfs nog aan het eten is. Sinds een 4 tal maanden valt hij ook af (8 kilo nu, hij was wel te zwaar).

De aanvallen komen steeds vaker voor, duren langer (vroeger slechte periode= week of 2 drie, dan weer enkele betere weken. Nu zit hij al 8 weken in zijn slechte periode)  en worden

Re: Von Hippel lindau???

UZA doet specifiek onderzoek naar  feochromocytomen bij kinderen (dienst endocrinologie) en allicht elk UZ.
johan