Doelgerichte therapie bij multipel myeloom

Door een beter inzicht in het ontstaan van bepaalde kankers, is er de laatste jaren een nieuwe generatie medicijnen ontwikkeld die veel doelgerichter de groei van kankercellen afremmen of stoppen (targeted therapies). Deze behandelingen zijn dikwijls ook in de vorm van pillen beschikbaar. Voor mensen met multipel myeloom zijn momenteel doelgerichte behandelingen beschikbaar met proteasoomremmers of monoklonale antilichamen.

Proteasoomremmers

Proteasoomremmers blokkeren een specifiek eiwit (proteasoom) waardoor de kwaadaardige cellen stoppen met delen en de gezonde cellen weer normaal beginnen te delen. Proteasoomremmers worden ook proteasoominhibitoren genoemd.

Voorbeelden van proteasoomremmers die gebruikt worden bij multipel myeloom zijn bortezomib (merknaam Velcade), carfilzomib (Kyprolis) en ixazomib (Ninlaro). Alle namen van proteasoomremmers eindigen op -zomib.

Bijwerkingen

Mogelijke bijwerkingen van proteasoomremmers zijn een vreemd gevoel in handen en/of voeten (bijv. tintelingen, warmte-koudesensatie, een brandend gevoel), zwaktegevoel (vermoeidheid, zich niet lekker voelen, weinig kracht hebben), misselijkheid, diarree, verminderde eetlust, verstopping, een laag aantal bloedplaatjes, koorts, lage bloeddruk en bloedarmoede. U bent ook gevoeliger voor bepaalde virussen, waardoor u makkelijker gordelroos kan oplopen. Uw arts zal medicatie voorschrijven om dat neveneffect te voorkomen.

Meld bijwerkingen in elk geval altijd aan uw behandelend arts die u raad kan geven hoe u er het best mee omgaat.

Monoklonale antilichamen

Monoklonale antilichamen (ook monoklonale antistoffen genoemd) worden aangemaakt in een laboratorium en herkennen eiwitten die worden aangetroffen op kankercellen. De monoklonale antilichamen binden zich aan die eiwitten en doden de kankercellen, blokkeren hun groei of zorgen ervoor dat ze zich niet kunnen verspreiden.

Voorbeelden van monoklonale antilichamen die gebruikt worden bij multipel myeloom zijn daratumumab (merknaam Darzalex) en elotuzomab (Empliciti).

Bijwerkingen

Monoklonale antilichamen die gebruikt worden bij multipel myeloom worden globaal heel goed verdragen. Een beperkt aantal patiënten heeft bij de eerste toediening een lichte infuusreactie (bijv. rillingen, koorts, kortademigheid, prikkelhoest …). Er is ook een licht verhoogd risico op infecties.

Meld bijwerkingen altijd aan uw behandelend arts die u raad kan geven hoe u er het best mee omgaat.

Meer informatie