Doelgerichte therapie bij maagkanker

Doelgerichte of gerichte therapie (in het Engels targeted therapy genoemd) is een behandeling met medicijnen die doelgericht uitgezaaide kankercellen aanpakken, waardoor de uitzaaiing wordt afgeremd of gestopt. Een voorbeeld van zo’n geneesmiddel is trastuzumab (merknaam Herceptine).

Trastuzumab wordt toegediend aan patiënten met een uitgezaaide maagkanker die grote hoeveelheden van een specifiek eiwit (HER2) aanmaakt. Bij deze patiënten wordt de behandeling met trastuzumab gecombineerd met chemotherapie. Deze combinatiebehandeling heeft een gunstig effect op de overleving van deze groep patiënten.

Bijwerkingen

Over het algemeen hebben doelgerichte medicijnen andere nevenwerkingen dan chemotherapie omdat ze zich specifieker richten op de kwaadaardige cellen zodat normaal weefsel gespaard kan worden.

De bijwerkingen van trastuzumab zijn doorgaans vrij mild. De meest voorkomende zijn vermoeidheid, diarree en een allergische reactie op de geneesmiddelen: rillingen, koorts, misselijkheid, piepende ademhaling, hoofdpijn en zwakte. Na de behandeling verdwijnen de meeste bijwerkingen.

Uw arts kan u vertellen hoe u het best omgaat met mogelijke bijwerkingen.

Meer informatie

Lotgenotengroepen

Forum

Re: Keelkanker

Hi gs,
Ik zal die huisdokters hun nek willen wringen, het zijn geen specialisten maar ze zien toch dat er geen verbetering is en erger wordt, hij had je sneller een scan moeten laten nemen. 
Jammer voor je vrouw, misschien heeft ze het zelf moeilijk mee en het nog moet verwerken, in deze heb je alle steun en begrip nodig. Laat ze zien dat je ze nodig hebt. 
Ik hoor nog van je,
      Lieve groetjes Joëlle

Re: Zeldzame tumoren

Hi San,
super nieuws  ;)
Groetjes Joëlle