Doelgerichte therapie bij maagkanker

Doelgerichte of gerichte therapie (in het Engels targeted therapy genoemd) is een behandeling met medicijnen die veel doelgerichter de kankercellen beïnvloeden, waardoor de uitzaaiing wordt afgeremd of gestopt. Het is ook een mogelijke behandeling bij maagkanker.

Een voorbeeld van zo’n geneesmiddel is trastuzumab (merknaam Herceptin). Trastuzumab wordt toegediend aan patiënten met een uitgezaaide maagkanker die grote hoeveelheden van een specifiek eiwit (HER2) aanmaakt. Bij deze patiënten wordt de behandeling met trastuzumab gecombineerd met chemotherapie. Deze combinatiebehandeling heeft een gunstig effect op de overleving van deze groep patiënten.

Er zijn ook doelgerichte medicijnen ter beschikking die de bloedvoorziening (angiogenese) van de tumor beïnvloeden. Ze worden angiogeneseremmers genoemd. Ze gaan de vorming van bloedvaten in en rond de tumor tegen, waardoor de tumor niet meer kan groeien en afsterft. Een voorbeeld van zo’n angiogeneseremmer is ramucirumab (merknaam Cyramza). Ramucirumab wordt toegediend aan patiënten met een uitgezaaide maagkanker bij wie een operatie en/of chemotherapie niet volstond(en) om de kankercelgroei te stoppen. Ramucirumab kan zowel alleen als in combinatie met chemotherapie gegeven worden. 

Bijwerkingen

Over het algemeen hebben doelgerichte medicijnen andere nevenwerkingen dan chemotherapie omdat ze zich specifieker richten op de kwaadaardige cellen zodat normaal weefsel gespaard kan worden.

De bijwerkingen van trastuzumab zijn doorgaans vrij mild. De meest voorkomende zijn vermoeidheid, diarree en een allergische reactie op de geneesmiddelen: rillingen, koorts, misselijkheid, piepende ademhaling, hoofdpijn en zwakte. Na de behandeling verdwijnen de meeste bijwerkingen.

De vaakst waargenomen bijwerkingen bij patiënten behandeld met ramucirumab zijn een tekort aan bloedplaatjes, een tekort aan witte bloedcellen, een hoge bloeddruk, bloedingen, diarree, hartproblemen, oedeem (een opeenhoping van water en afvalproducten net onder de huid), buikpijn, krachtvermindering en vermoeidheid. 

Uw arts kan u vertellen hoe u het best omgaat met mogelijke bijwerkingen.

Meer informatie