Doelgerichte therapie bij leverkanker

Doelgerichte of gerichte therapie (in het Engels targeted therapy genoemd) is een behandeling met medicijnen die doelgericht kankercellen aanpakken. Het doelgerichte medicijn dat bij leverkanker ingezet kan worden, is sorafenib (merknaam Nexavar).

Sorafenib wordt alleen bij leverkanker in een vergevorderd stadium toegepast om de ziekte te remmen of om klachten te verminderen. Sorafenib wordt gegeven in tabletvorm. De tabletten moeten twee keer per dag worden ingenomen.

Bijwerkingen

Over het algemeen hebben doelgerichte medicijnen andere nevenwerkingen dan chemotherapie omdat ze zich specifieker richten op de kwaadaardige cellen zodat normaal weefsel gespaard kan worden.

Mogelijke bijwerkingen van sorafenib zijn huiduitslag, zwelling, blaren of eelt op de handpalmen en voetzolen (vooral op de drukplaatsen), diarree, stijging van de bloeddruk, misselijkheid, minder eetlust en vermoeidheid. Uw arts kan u vertellen hoe u het best omgaat met mogelijke bijwerkingen.

Lotgenotengroepen

Forum

VERMOEDEN EPINDYMOOM CERVICAAL RUGGEMERG

Mijn naam is Erik en ik ben 57 jaar.

Sedert enkele maanden had ik last van paresthesieen (tintelingen) in beide handen.

Er werd een mri-scan genomen van het ruggemerg, later ook met contrastvloeistof.
Er is vermoedelijk een epindimoom aanwezig in het ruggemerg.

Heeft er iemand ervaring met een dergelijke diagnose?

Erik

bloeduitslagen

Dinsdag moet ik met mijn zoon van 12 naar de oncoloog. Hij heeft al 3 jaar periodes met aanvallen van Tachycardie, mydriase, verminderd bewustzijn, hartkloppingen , misselijkheid, duizeligheid, (heel heftige ) vapeurs, migraine,gewrichtspijn.

Hij heeft ook al drie jaar lang diarree en heftige krampen die vaak al optreden terwijl hij zelfs nog aan het eten is. Sinds een 4 tal maanden valt hij ook af (8 kilo nu, hij was wel te zwaar).

De aanvallen komen steeds vaker voor, duren langer (vroeger slechte periode= week of 2 drie, dan weer enkele betere weken. Nu zit hij al 8 weken in zijn slechte periode)  en worden