Doelgerichte therapie bij leverkanker

Doelgerichte of gerichte therapie (in het Engels targeted therapy genoemd) is een mogelijke behandeling bij leverkanker en gebeurt met medicijnen die doelgericht de groei van kankercellen afremmen of stoppen.

Voor de behandeling van vergevorderde leverkanker wordt op dit ogenblik vooral gebruikgemaakt van het doelgerichte medicijn bevacizumab (merknaam Avastin) in combinatie met immunotherapie. Als deze behandeling niet mogelijk is (bijv. na transplantatie), kan sorafenib (Nexavar) of lenvatinib (Lenvima) toegediend worden.

Bij patiënten bij wie bovenstaande behandelingen niet meer werken of te veel bijwerkingen veroorzaken, wordt soms regorafenib (Stivarga) voorgesteld.

Bijwerkingen

Bij doelgerichte therapie verschillen de bijwerkingen per medicijn en zijn ze afhankelijk van uw conditie en lichaam. Over het algemeen hebben doelgerichte medicijnen andere nevenwerkingen dan bijvoorbeeld chemotherapie. Ze richten zich specifieker op de kwaadaardige cellen zodat gezond weefsel gespaard kan worden.

Bevacizumab veroorzaakt bij de meeste patiënten vrij weinig bijwerkingen. Mogelijke bijwerkingen van sorafenib, lenvatinib en regorafenib zijn huiduitslag, zwelling, blaren of eelt op de handpalmen en voetzolen (vooral op de drukplaatsen), diarree, stijging van de bloeddruk, misselijkheid, minder eetlust en vermoeidheid. Bespreek de bijwerkingen met uw behandelend arts die u raad kan geven hoe u er het best mee omgaat.