Doelgerichte therapie bij huidkanker (melanoom)

Als een melanoom al is uitgezaaid bij de diagnose, wordt er soms niet geopereerd maar onmiddellijk voor een behandeling met medicijnen gekozen. Afhankelijk van het type melanoom kan dat immuuntherapie, doelgerichte therapie of chemotherapie zijn.

Doelgerichte therapie (in het Engels targeted therapy genoemd) is een behandeling met medicijnen die doelgericht uitgezaaide melanoomcellen aanpakken, waardoor de uitzaaiing wordt afgeremd. Sommige patiënten met een vergevorderd uitgezaaid melanoom krijgen bijvoorbeeld vemurafenib (merknaam Zelboraf), dabrafenib (merknaam Tafinlar), of de combinatie van dabrafenib en trametinib (merknaam Mekinist) toegediend.

Bijwerkingen

Over het algemeen heeft doelgerichte therapie andere nevenwerkingen dan immuuntherapie of chemotherapie omdat de medicijnen zich specifieker richten op de kwaadaardige cellen zodat normaal weefsel gespaard kan worden. Mogelijke bijwerkingen zijn huiduitslag, jeuk, gevoeligheid voor de zon, vermoeidheid en af en toe lichte koorts. Na de behandeling verdwijnen deze bijwerkingen.

Uw arts kan u vertellen hoe u het best omgaat met mogelijke bijwerkingen. Soms is het nodig om de dosering aan te passen zodat de bijwerkingen verminderen. Soms zal de arts een ander medicijn voorschrijven tegen de bijwerkingen.

Forum

VERMOEDEN EPINDYMOOM CERVICAAL RUGGEMERG

Mijn naam is Erik en ik ben 57 jaar.

Sedert enkele maanden had ik last van paresthesieen (tintelingen) in beide handen.

Er werd een mri-scan genomen van het ruggemerg, later ook met contrastvloeistof.
Er is vermoedelijk een epindimoom aanwezig in het ruggemerg.

Heeft er iemand ervaring met een dergelijke diagnose?

Erik

bloeduitslagen

Dinsdag moet ik met mijn zoon van 12 naar de oncoloog. Hij heeft al 3 jaar periodes met aanvallen van Tachycardie, mydriase, verminderd bewustzijn, hartkloppingen , misselijkheid, duizeligheid, (heel heftige ) vapeurs, migraine,gewrichtspijn.

Hij heeft ook al drie jaar lang diarree en heftige krampen die vaak al optreden terwijl hij zelfs nog aan het eten is. Sinds een 4 tal maanden valt hij ook af (8 kilo nu, hij was wel te zwaar).

De aanvallen komen steeds vaker voor, duren langer (vroeger slechte periode= week of 2 drie, dan weer enkele betere weken. Nu zit hij al 8 weken in zijn slechte periode)  en worden