Doelgerichte therapie bij huidkanker (melanoom)

Als een melanoom al is uitgezaaid bij de diagnose, wordt er soms niet geopereerd maar onmiddellijk voor een behandeling met medicijnen gekozen. Afhankelijk van het type melanoom kan dat immuuntherapie, doelgerichte therapie of chemotherapie zijn.

Doelgerichte therapie (in het Engels targeted therapy genoemd) is een behandeling met medicijnen die doelgericht uitgezaaide melanoomcellen aanpakken, waardoor de uitzaaiing wordt afgeremd. Sommige patiënten met een vergevorderd uitgezaaid melanoom krijgen bijvoorbeeld vemurafenib (merknaam Zelboraf), dabrafenib (merknaam Tafinlar), of de combinatie van dabrafenib en trametinib (merknaam Mekinist) toegediend.

Bijwerkingen

Over het algemeen heeft doelgerichte therapie andere nevenwerkingen dan immuuntherapie of chemotherapie omdat de medicijnen zich specifieker richten op de kwaadaardige cellen zodat normaal weefsel gespaard kan worden. Mogelijke bijwerkingen zijn huiduitslag, jeuk, gevoeligheid voor de zon, vermoeidheid en af en toe lichte koorts. Na de behandeling verdwijnen deze bijwerkingen.

Uw arts kan u vertellen hoe u het best omgaat met mogelijke bijwerkingen. Soms is het nodig om de dosering aan te passen zodat de bijwerkingen verminderen. Soms zal de arts een ander medicijn voorschrijven tegen de bijwerkingen.