Doelgerichte therapie bij dikkedarmkanker

Doelgerichte of gerichte therapie (in het Engels targeted therapy genoemd) is een behandeling met medicijnen die doelgericht kankercellen beïnvloeden, en is ook bij dikkedarmkanker een mogelijkheid.  

Een afwijking in het DNA (genmutatie) zorgt ervoor dat de tumorcellen sneller groeien en delen. Doelgerichte therapie remt deze processen. Er zijn verschillende soorten doelgerichte therapie voor verschillende mutaties beschikbaar. Met moleculair / genetisch onderzoek op de tumor wordt de mutatie vastgesteld. 

Voor mensen met dikkedarmkanker zijn op dit ogenblik onder andere de volgende doelgerichte medicijnen beschikbaar: bevacizumab (merknaam Avastin), cetuximab (Erbitux), panitumumab (Vectibix), aflibercept (Zaltrap) en regorafenib (Stivarga). De meeste van die geneesmiddelen worden bijna altijd in combinatie met de klassieke chemotherapie gegeven. Regorafenib wordt zonder chemotherapie toegediend. 

Bijwerkingen

Over het algemeen hebben doelgerichte medicijnen andere nevenwerkingen dan chemotherapie omdat ze zich specifieker richten op de kwaadaardige cellen zodat normaal weefsel gespaard kan worden.  

De doelgerichte geneesmiddelen kunnen specifieke nevenwerkingen hebben zoals huiduitslag, allergische reacties, verhoogde bloeddruk enz. Ze verschillen van persoon tot persoon, en hangen onder andere af van de soort medicijnen, de hoeveelheid geneesmiddelen en de duur van de behandeling. Na de behandeling verdwijnen de meeste bijwerkingen.  

Bespreek de bijwerkingen met uw behandelend arts die u raad kan geven hoe u er het best mee omgaat.